#Kampbeul

Waarom in de media? Christian Petermann stuurde een dubieuze tweet Waar komt het vandaan? Elke discussie eindigt met een verwijzing naar WOII

Ik had nog nooit van Irma Grese gehoord. Tot vorige week, toen Christian Petermann, campagneleider van de Volkspartij Limburg van Jos van Rey, over haar twitterde. „Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt.” Het ging over de officier van justitie in de zaak-Van Rey: Janssen-De Boer had twee jaar cel tegen de politicus geëist.

Het Landelijk Parket deed aangifte, en ophef volgde. Aangifte na &aposkampbeul-tweet’ in zaak-Van Rey, schreef de NOS. Raadslid wenst ‘kampbeul’ Openbaar Ministerie dood, kopte 1Limburg.

Naar wie verwees hij eigenlijk? Grese (1923-1945) was SS-kampbewaker in de Duitse kampen Ravensbrück en Bergen-Belsen en in het Poolse Auschwitz. Na de oorlog veroordeelde de rechtbank haar voor misdaden tegen de menselijkheid, en op 22-jarige leeftijd werd ze opgehangen. Petermann had haar gezien op Netflix, zei hij later, in een documentaire over de Tweede Wereldoorlog.

Toegegeven: het is een krachtig beeld, zo’n beul (iemand die lijf- en doodstraffen uitvoert, of een ‘wreedaard’, schrijft de Van Dale). Onrecht in eigen persoon, waar niemand echt vóór kan zijn.

Kampbeul- en holocaustreferenties worden dan ook vaker gebruikt. Zo ontketende de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi in het Europees Parlement een rel met zijn uitspraken over de Duitse voorzitter Martin Schulz: die zou „perfect” zijn voor de rol van kampbeul in een film, stelde hij.

Specifiekere verwijzingen zijn er ook: neuroloog Ernst Jansen Steur, die werd beticht van het stellen van foute diagnoses, kreeg in de media de bijnaam ‘dokter Mengele van Enschede’, naar de kamparts die wrede medische experimenten uitvoerde op Auschwitz-gevangenen. Ook Van Rey zelf legde eerder soortgelijke verbanden. Zo noemde hij de huiszoeking in zijn woning „de grootste doorzoeking sinds de Tweede Wereldoorlog”, en vergeleek hij rechercheurs met de Gestapo.

De wet van Godwin stelde het al in 1990: als een discussie lang genoeg duurt, legt uiteindelijk altijd iemand de link met de nazi’s, zonder zich af te vragen of dat eigenlijk wel gepast is.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

    • Sterre van der Hee