EK-goud voor zwemsters op 4×100 meter vrije slag

De estafettevrouwen, met onder meer Kromowidjojo in de gelederen, tikten als eerste aan, voor Italië en Zweden.

De Nederlandse estafetteploeg met van links naar rechts: Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen, Femke Heemskerk en Maud van der Meer. Foto Leon Neal/AFP

De Nederlandse estafettezwemsters hebben maandag goud veroverd op de 4×100 meter vrije slag bij de Europese Kampioenschappen in Londen. Het team met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Maud van der Meer noteerde een tijd van 3.33,80. Dat was ruim sneller dan Italië, dat met 3.37,68 het zilver pakte en de nummer drie Zweden (3.37,84).

Twitter avatar Aquatics2016 London 2016 Women’s 4x100m Free GOLD for the Netherlands! @maudtjuu, @FemkeHeemskerk, @marrit, @ranomikromo take the touch in 3:33.80. #London2016

Met startzwemster Van der Meer moest Nederland in eerste instantie Zweden en Italië nog voor zich dulden, maar nadat Heemskerk die achterstand had weggewerkt, werd de voorsprong niet meer uit handen gegeven. Kromowidjojo klaarde als slotzwemster de klus en wist de marge nog uit te bouwen. Met een splittijd van 52,50 was ze het snelst van allemaal.

Het is de achtste keer dat Nederland bij de EK goud wint op dit onderdeel en voor het eerst sinds 2008. Toen waren Heemskerk en Kromowidjojo ook van de partij. Bij de vorige EK, in 2014, moest Nederland de eerste plaats nog aan Zweden laten. Bij de WK in 2015 won hetzelfde zwemkwartet eveneens zilver.

Lees ook ons profiel van Ranomi Kromowidjojo: Tijd dringt voor Kromowidjojo

Zilver voor Freitag

Bij de EK worden medailles verdeeld in meerdere zwemdisciplines. Eerder wist de Nederlandse schoonspringster Uschi Freitag zilver te veroveren op de 3-meterplank. Het was voor het eerst in 21 jaar dat Nederland weer een medaille won op de EK op het onderdeel schoonspringen.