Duizenden de straat op in Kabul om stroomvoorziening

Demonstranten willen dat twee arme Afghaanse provincies toegang krijgen tot elektriciteit.

Protesten in Kabul. AFP / Shah Marai

Duizenden mensen zijn de straat opgegaan in de Afghaanse hoofdstad Kabul om te protesteren tegen de route van een te bouwen stroomvoorziening. Dat meldt Reuters. Demonstranten gooien met stenen en blokkeren de straten in de ambassadewijk van Kabul.

De demonstranten behoren tot de Hazara, een overwegend shi’itische minderheid in Afghanistan. Ze willen dat de geplande route van de stroomvoorziening wordt gewijzigd zodat ook de twee provincies Bamiyan en Wardak met veel Hazara toegang krijgen tot elektriciteit. Volgens de Afghaanse overheid zou die omleiding miljoenen kosten en het project drie jaar vertragen. Met de huidige plannen is het netwerk in 2018 af.

Een journalist van The Washington Post filmde de demonstratie:

Twitter avatar aolivo Antonio Olivo Crowd peaceful in Kabul https://t.co/X860yN80i9

Het miljoenenproject is hard nodig in Afghanistan. Slechts een op de drie van de Afghaanse inwoners heeft momenteel toegang tot elektriciteit. Met de geplande stroomlijn worden tien Afghaanse provincies van stroom voorzien.

Achtergesteld

De Hazara vinden dat ze met het project gediscrimineerd worden. In het verleden is de bevolkingsgroep, ongeveer 15 procent van de totale Afghaanse bevolking van 30 miljoen mensen, vaak achtergesteld. Zo is de provincie Bamiyan een van de armste provincies van Afghanistan met nauwelijks ziekenhuizen, verharde wegen of stromend water. De grote betoging tegen de plannen zet de regering van president Ashraf Ghani flink onder druk, zo meldt correspondent Joeri Boom:

“Ghani heeft nauwelijks Hazara onder zijn trouwe volgelingen, dat zijn voornamelijk Pashtun. Dus het is moeilijk voor hem om te leunen op anderen om de Hazara rustig te houden. Ze laten de laatste maanden steeds vaker krachtig van zich horen.”

Boom meldt dat het een risico is dat Tadzjieken de Hazara gaan steunen.

“Niet omdat ze zich verwant voelen met de Hazara - die flink worden gediscrimineerd – maar omdat het voor hen een manier is om Ghani onder druk te zetten. Veel Tadzjieken hebben niets op met deze regering. Hun sterke man dr Abdullah Abdullah is weliswaar ‘cheief executive’ - een soort premier - van het kabinet. Maar in de praktijk wordt de regering beschouwd als een van de Pashtun: de grootste concurrenten van de Hazara.”

Het land heeft niet alleen te kampen met armoede, de Talibaan rukken ook op nu buitenlandse troepen steeds minder aanwezig zijn. Vorige maand kwamen tientallen mensen om in de ambassadewijk van Kabul na een zelfmoordaanslag, die werd opgeëist door de Talibaan. Door de oorlog in het land kwamen vorig jaar 3.545 mensen om het leven.