Diverse grootmachten willen wapens leveren aan Libië

Verschillende landen willen een uitzondering maken op een VN-wapenembargo, zodat ze materieel kunnen leveren aan de Libische eenheidsregering.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Libische president Fayez al-Sarraj van de eenheidsregering.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Libische president Fayez al-Sarraj van de eenheidsregering. Foto Leonhard Foeger/AFP

Een groep internationale grootmachten, onder leiding van de Verenigde Staten, heeft zich maandag bereid verklaard om de Libische regering van nationale eenheid te bewapenen. Op een bijeenkomst in Wenen spraken zij het voornemen uit te komen met uitzonderingen op een VN-embargo op wapenleveranties aan het land, schrijft persbureau AP. Daarmee moet de strijd met onder meer terreurgroep Islamitische Staat (IS) worden aangebonden.

Momenteel zijn er drie regeringen in Libië. Dat is het gevolg van de chaos waarin het land is gestort na de dood van dictator Moammar Gadaffi in 2011. In hoofdstad Tripoli zetelt een parlement met grotendeels moslimfundamentalisten die zich na de verkiezingen in 2014 weigerden neer te leggen bij de uitslag. Samen met de machtige milities uit Misrata grepen ze de macht in Tripoli en vormden ze een regering.

De nieuwe regering, die door de verkiezingen aan de macht kwam en erkend werd door de internationale gemeenschap, week daardoor noodgedwongen uit naar het oosten van het land. Uit pogingen van diezelfde gemeenschap om beide groepen samen te brengen ontstond de eenheidsregering. Westerse landen zien deze regering als de beste kans om Libië te stabiliseren en een militaire interventie tegen IS van de grond te krijgen, schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder.

Strijd tegen IS

Een van de problemen in het aanbinden van de strijd tegen IS is de wapenleverantie aan de milities van de eenheidsregering. Er is een wapenembargo om te voorkomen dat extremisten gevaarlijk materieel in handen krijgen. In een communique in handen van AP stellen verschillende landen, waaronder vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad en vijftien andere naties, dat ze “klaar zijn om te reageren op een verzoek van de Libische eenheidsregering voor training en bewapening van overheidstroepen”:

“De eenheidsregering heeft het voornemen uitgesproken om een verzoek in te dienen (…) om te komen tot uitzonderingen op het wapenembargo om zo het nodige materieel te leveren om de door de VN aangewezen terroristische groeperingen aan te pakken. We zullen deze inspanningen volledig ondersteunen, terwijl het embargo in stand blijft.”

De verklaring vormt het slotstuk van besprekingen dit weekend tussen meer dan twintig landen over de situatie in Libië. Onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Wenen aanwezig. Maandag werd de Libische eenheidsregering, bestaande uit achttien minister en onder leiding van president Fayez Serraj, officieel erkend door de internationale gemeenschap. Daardoor kan de regering beginnen met het uitvoeren van haar taken.