Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

‘Bij zware beroepen voorkomt vroeg pensioen een jonge dood’

Werknemers met een zwaar beroep moeten zich rond hun vijftigste om laten scholen voor een minder belastende baan of moeten ontzien worden door hen eerder met pensioen te laten gaan dan iemand met een minder veeleisende baan. Dat scheelt aanzienlijk in hun levensverwachting, zo blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn.

Ravesteijn promoveert donderdag op een studie naar de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk, waaruit blijkt dat het gezondheidseffect van een jaar fysiek zwaar werk op latere leeftijd vergelijkbaar is met het effect ‘van maar liefst zestien maanden ouder worden dan iemand met licht werk’.

‘Voor het hebben van beperkte controle over de dagelijkse bezigheden op het werk, wat vaak voorkomt bij zware beroepen, scheelt het een half jaar. Een algemene verhoging van de AOW-leeftijd zoals nu in Nederland, is voor deze mensen nadelig, omdat we zien dat ze flink korter leven.’

Nieuwbouw van woningen trekt aan

Het aantal gebouwde nieuwbouwwoningen stijgt. Vorig jaar zijn bijna 48.000 woningen opgeleverd, het jaar daarvoor was dat nog ruim 45.000. Dat meldt NU.nl op basis van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal nieuwe nieuwbouwwoningen is echter nog niet terug op het niveau van 2012 en 2013, toen per jaar nog zo’n 49.000 nieuwbouwhuizen neergezet werden. Noord-Holland is koploper in de nieuwbouwhuizenmarkt, wat vooral te danken is aan de huidige bouwdrift in Amsterdam.

Vorig jaar kwamen er in de hoofdstad ruim 5.000 nieuwe woningen bij. Drente, Friesland en Limburg kregen er in 2015 relatief de minste nieuwbouwhuizen bij. Nederland telde eind vorig jaar ruim 7,6 miljoen woningen, 0,6% meer dan een jaar daarvoor.

FNV: geen gedwongen ontslagen bij Boskalis

Het FNV hoopt dat de aanstaande bezuinigingen bij Boskalis niet zullen leiden tot gedwongen ontslagen. Dat heeft Charley Ramdas, de voorzitter van FNV Waterbouw, laten weten aan het Financieel Dagblad.

Boskalis heeft volgens Ramdas de afgelopen jaren goed geboerd en daar zou het personeel bij een mogelijke ontslagronde van moeten kunnen profiteren:

‘Het bedrijf beschikt over veel geld en heeft veel eigen vermogen. Ik ga er daarom van uit dat mensen wiens huidige baan mogelijk op de tocht komt staan, binnen dit grote concern herplaatst kunnen worden. Dat is in ieder geval onze inzet.’

De offshore-crisis in de olie- en gassector drukken zwaar op de omzet en marges bij het maritiem concern. Vorige week bleek al uit de kwartaalcijfers van het concern dat de omzet sterk gedaald is. De vakbonden krijgen in juni meer te horen over de bezuinigingsplannen van het bedrijf.