Column

De Thuiskok: Doe-het-zelf-pasta

Er bestaat een hilarisch fragment waarin tv-persoonlijkheden Janny van der Heijden en Loretta Schrijver samen gebogen staan over een aanrecht met voedsel. Verwarring alom bij de kijkers thuis, want de dames lijken zoveel op elkaar dat het verschil niet te zien is. De enige hint: Van der Heijden staat met een mes in de handen.

Een niet al te moeilijke hint voor velen van ons, want Nederland kent Van der Heijden inmiddels als jurylid van het immens populaire Heel Holland Bakt. Wat misschien minder mensen weten is dat Van der Heijden niet alleen weet hoe een oven werkt; zo was ze jarenlang hoofdredacteur van Tip Culinair, werkte ze mee aan MasterChef en schreef ze tientallen kookboeken.

Pasta di Janny is haar nieuwste boek, en ze keert hiermee terug naar daar waar het voor haar allemaal begon: de Italiaanse keuken. Het was een kookboek van de Italiaanse filmster Sophia Loren - In cucina con amore- dat Van der Heijden deed besluiten te gaan schrijven over eten. Haar eerste boek ging over pasta.

Inmiddels zijn we jaren en volgens Van der Heijden „veel ervaring” verder. In dit boek volstaan niet alleen pastarecepten meer; de pasta moet ook zelf gemaakt worden. Zelf goede pasta kunnen maken is een kwestie van vallen en opstaan, schrijft Van der Heijden, maar om je daar zoveel mogelijk bij te helpen neemt ze haar ruimte voor advies. Er is een Pasta-ABC, waarin meer dan zeventig soorten beschreven worden, en pas op pagina 76 verschijnt het eerste recept.

De meeste recepten verwijzen terug naar de bereidingswijze van de vaak bijzondere pasta die benodigd is. Wie dus geen doe-het-zelver is, of even snel na werk een leuke pasta in elkaar wilt draaien, heeft hier misschien niet zoveel aan. Wie echter de tijd en de ingrediënten in huis heeft, kan dan weer genieten van de toffe hoofdstukken met recepten voor verschillende pastasauzen en pesto’s. Pistache- of artisjokpesto en ansjovis-tomatensaus, het lijken mij heerlijke toevoegingen aan de pasta.

Kortom: Pasta di Janny is een keurig, handzaam boek geworden waar de liefhebber vaak naar zal grijpen. De recepten zullen je niet van je stoel laten vallen, maar het bevat basisvaardigheden, tips en weetjes waar je als thuiskok echt beter van kunt worden.