Zelfmoordaanslag Jemen eist zeker 25 levens

Medewerkers van een nabijgelegen ziekenhuis meldden dat er ook nog zeventien mensen gewond zijn geraakt bij de aanslag.

Een lid van de Jemenitische veiligheidstroepen patrouilleert op straat in Makulla. Foto AFP / Stringer

Door een zelfmoordaanslag voor een kazerne in Jemen zijn zondag ten minste vijfentwintig doden gevallen. De meeste doden waren rekruten die zich hadden verzameld voor het militaire gebouw in Mukalla toen ze werden verrast door de explosies, meldt persbureau AFP. Een politiechef raakte hierbij ook lichtgewond.

Medewerkers van een nabijgelegen ziekenhuis meldden dat er ook nog zeventien mensen gewond zijn geraakt bij de aanslag. Een aantal dagen geleden kwamen op een legerterrein in dezelfde stad ook al mensen om door eenzelfde terreurdaad.

Regeringstroepen veroverden in april de stad Mukalla op islamitische rebellen van Al-Qaeda. De militanten van de Jemenitische tak van Al-Qaeda profiteren van de oorlog in Jemen en de politieke chaos. In het zuiden van het land hebben ze een aantal gebieden in handen. De Jemenitische regering en de Arabische coalitie lieten hen lange tijd met rust en concentreerden zich vooral op de strijd tegen de shi’itische Houthi-rebellen.

Amerikaanse militaire hulp naar Jemen

De burgeroorlog, waarbij al meer dan 6.000 doden vielen, speelt zich voornamelijk af in het noorden en midden van Jemen. Al-Qaeda wist daar in het zuiden van te profiteren. De haven van Mukalla was een belangrijke inkomstenbron voor de terroristische organisatie. Per dag verdiende het zo’n 2 miljoen dollar aan de handel in de haven.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde begin mei aan extra militaire hulp naar Jemen te sturen om te helpen in de strijd tegen militanten van Al-Qaeda.

Lees ook de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants: Jemen zag éven een mooie toekomst