Zeker elf doden bij zelfmoordaanslagen in Bagdad

Er vielen ook 21 gewonden bij de aanslag op de door de overheid gerunde gasfabriek in het noorden van Bagdad.

Vlammen en rook na zelfmoordaanslagen op de de fabriek. Foto AFP / Sabah Arar

Bij zelfmoordaanslagen bij een door de overheid gerunde gasfabriek in het noorden van Bagdad zijn volgens persbureau Reuters 11 doden, onder wie een politieman, en 21 gewonden gevallen. Persbureau AP meldt dat er 14 mensen zijn omgekomen bij de aanslagen.

Rond zes uur lokale tijd ging een autobom af bij de ingang van de fabriek. In ieder geval zes terroristen met bomgordels betraden het gebouw en raakten slaags met de beveiliging. De aanslagen zijn opgeëist door IS.

Woensdag vonden er ook al aanslagen plaats in de Iraakse hoofdstad waarbij zeker 93 mensen om het leven kwamen. IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De zwaarste aanslag, met zeker 63 doden, was ’s ochtends op een markt in de shi’itische wijk Sadr City. Later werden autobommen tot ontploffingen gebracht in twee shi’itische buurten in het noorden van de stad.

Terreurbeweging laat zich gelden door bomaanslagen te plegen

IS verliest steeds meer terrein in Irak, maar heeft grote delen van het westen en de miljoenenstad Mosul nog onder controle. De terreurbeweging laat zich in de afgelopen maanden vooral gelden door bomaanslagen te plegen.

De laatste tijd zijn shi’itische moslims regelmatig het doelwit van IS, dat een extreme vorm van het sunnisme aanhangt. Begin mei kwamen in de voornamelijk shi’itische stad Samawa 32 mensen om bij een aanslag, een dag eerder al ruim twintig in Bagdad, toen shi’itische pelgrims op weg naar de Kadhimiyah-moskee het slachtoffer werden.

Lees ook hoe terreurgroep IS de politieke instabiliteit in Irak exploiteert om aanslagen te plegen op shiitische doelen: Aanhang Sadr verlamt Irak