Syrisch leger herovert ziekenhuis Deir al-Zor op IS

Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn daarbij in totaal 35 leden van de troepen en 24 IS-strijders om het leven gekomen.

Archiefbeeld. Syrische regeringsmilitairen in de provincie Aleppo. Foto George Ourfalian / AFP

Het Syrische leger heeft het ziekenhuis van de Syrische stad Deir al-Zor, dat zaterdag werd aangevallen door IS, heroverd, meldt persbureau ANP. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn daarbij in totaal 35 leden van de troepen en 24 IS-strijders om het leven gekomen.

De extremistische rebellen van Islamitische Staat veroverden terrein aan de rand van de belegerde stad in het oosten van Syrië, waar regeringstroepen het nog deels voor het zeggen hebben. De nieuwsdienst van IS zou gemeld hebben dat strijders het Assad-hospitaal bestormden. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten waren er berichten dat de medische staf van het ziekenhuis gegijzeld werd en dat een aantal Syrische soldaten gevangen werd genomen.

De islamitische terroristen hebben nu controle over een belangrijke toegangsweg, brandweerkazerne en een complex van de universiteit. Ook zouden ze oprukken naar de olievelden van al-Tayyam en het nabijgelegen militair vliegveld.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Zwaar gevochten om olierijke provincie

IS beheerst grote delen van de provincie Deir al-Zor, op route tussen Raqqa en bezette gebieden in Irak. Sinds maart vorig jaar wordt zwaar gevochten om land dat nog in handen is van het leger van president Bashar al-Assad.

In de provincie Deir Es-Zor is veel olie te vinden. Het gebied is sinds 2013 grotendeels in handen van IS, maar ongeveer de helft van de gelijknamige hoofdstad van de provincie is nog in handen van overheidstroepen. De stad ligt zo’n 450 kilometer ten noordoosten van Damascus.

In januari gijzelde IS 400 burgers in de stad, in december kwamen 26 aan het regime gelieerde soldaten en 12 IS-strijders om het leven bij een gevecht.