Sensatie in Spanje: Max Verstappen wint zijn eerste grand prix

Nummer één. Niet meer dan 24 races had hij er voor nodig: winnen in de koningsklasse van de autosport. Na een tactische meesterzet in een thriller van een race trok hij de zege naar zich toe.
Nummer één. Niet meer dan 24 races had hij er voor nodig: winnen in de koningsklasse van de autosport. Na een tactische meesterzet in een thriller van een race trok hij de zege naar zich toe. Foto AP / Emilio Morenatti

De eerste Nederlander die een Formule 1- race leidt, de jongste coureur ooit die eerste ligt tijdens een grand prix. Maar die records volstonden vanmiddag niet: Max Verstappen was de allerbeste.

Ja, er was een curieuze crash tussen beide Mercedes-coureurs voor nodig om de grand prix van Spanje tot bloei te laten komen. Maar na dat drama van de rivaliserende teamgenoten Nico Rosberg en Lewis Hamilton durfde toch zeker de grootste chauvinist nog niet te hopen op een zege voor Verstappen? Middels een tactische meesterzet trok de 18-jarige Nederlander echter de zege naar zich toe en reed als eerste - verschil met Kimi Raikkonen 0,6 seconden - onder de finishvlag door:

Het is een onwaarschijnlijke prestatie die niet alleen in Nederland, maar mondiaal tot de verbeelding spreekt. Dat Verstappen buitencategorie is, daarover was iedereen binnen de sport het al wel eens. Dat hij grands prix zou gaan winnen? Ja ook dat kon haast niet anders. Maar nú al, nog geen anderhalf seizoen na zijn debuut én in zijn eerste race voor topteam Red Bull? Dat is Michael Schumacher-achtige progressie.

Al na drie bochten lagen Rosberg en Hamilton, als eerste en tweede gestart, uit de race. Daniel Ricciardo, die Verstappen deze week bij ‘zijn’ team Red Bull zag instappen, nam de leiding en leek de race te gaan dicteren. Pas na de tweede serie pitstops bleek het team voor de Nederlander een afwijkende strategie in petto te hebben: later dan de rest binnenkomen voor het tweede nieuwe setje banden en daarop de race uitrijden.

De tactische vondst dwong Ferrari, dat met Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen beide Red Bulls in het vizier had, tot ingrijpen. Raikkonen kon nog op dezelfde strategie als Verstappen worden gezet maar Vettel moest kort na zijn tweede pitstop prompt voor nog een bandenwissel binnengehaald worden waarmee hij praktisch geëlimineerd werd voor de eindzege.

“What a debut. What a great race debut. (..) Congratulations: you are a race winner. Unbelievable drive, unbelievable performance. An absolute fairytale.” - Red Bull-teambazen over de boordradio.

Opmerkelijk was dat Red Bull zijn leider Ricciardo de minst optimale strategie gaf, ook de Australiër moest nog een derde keer naar ‘binnen’ en dat gaf de leiding op tweederde van de race aan Max Verstappen. Toeval? Niet vergeten mag worden dat Verstappen zichzelf in de positie bracht om te profiteren zodra de raceleider iets zou laten liggen: al direct na de start pakte hij op moedige wijze de zojuist aan Vettel verloren plek terug en behield zo de regie in plaats van die aan een concurrerend team te laten.

Met nog twintig ronden te gaan zag Verstappen de rode stip in zijn spiegeltjes als gauw een flinke vlek worden. Het was inmiddels Vettels teammaat Kimi Raikkonen die angstig vlot naderde en tot binnen een seconde van de Red Bull met startnummer 33 kwam. Op het circuitgedeelte waar niet vermogen maar de coureur het verschil maakt, wist de jongeling ronde na ronde het verschil net groot genoeg te houden om de krachtige Ferrari achter zich te houden.

Rondenlang wist hij de Fin, wereldkampioen in 2007, zo op enkele tienden van een seconde van zijn achtervleugel te houden. “Ik heb alles geprobeerd, maar ik raakte niet aan ‘m voorbij”, zou Raikkonen na afloop zeggen. Als een volleerd raceleider, als een ervaren winnaar, managede Verstappen het gat met de oud-wereldkampioen. Maar geroutineerd is de jonge Limburger allerminst: nog nooit reed hij, of welke Nederlander dan ook, aan de leiding van een F1-race. Nog nimmer was er een 18-jarige die vooraan reed in een grand prix. Tot Max Verstappen.

“Ongelofelijk, heb er geen woorden voor. Hij heeft een wedstrijd gereden: ongelofelijk. Hij wist dondergoed hoe hij het moest doen en Raikkonen achter zich kon houden. Hij heeft 31 ronden op z’n banden moeten rijden, wist hoe hij ze moest managen. Ik kan het niet geloven.” - vader Jos direct na de race.

En zo klonk, voor het eerst in de historie en voor de jongste zegevierder ooit in de sport, het Wilhelmus op het podium van een Formule 1-race.

Race report: de bepalende momenten van de race

De grand prix van Spanje op het Circuit de Barcelona-Catalunya wordt verreden over 66 ronden. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) start vanaf pole position, teamgenoot en WK-leider Nico Rosberg staat naast hem. Max Verstappen kwalificeerde zich dus als vierde.

 • De start verloopt bizar. Beide Mercedesen rijden elkaar van de baan en hoewel Verstappen na een goede start even een plekje verliest aan een Ferrari, herpakt hij zich en ligt nu tweede. Safety car op de baan!

 • Ronde vier en de race hervat. Verstappen handhaaft zich op de tweede plek, achter teammaat Ricciardo en met oud-teamgenoot Carlos Sainz (Toro Rosso) achter zich. Daarna volgt Ferrari-duo Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. Het was Vettel aan wie Verstappen even een plekje verloor maar Max pakte de viervoudig wereldkampioen buitenom terug, vierde en vijfde auto in beeld:
 • Hamilton krijgt de schuld van de crash met Rosberg. Volgens Mercedes-bobo Niki Lauda bestaat er weinig twijfel over wie schuldig is aan de blamage zojuist:
  Twitter avatar tgruener Tobi Grüner Lauda blames Hamilton: “This is not acceptable. Unnecessary risk by Lewis in turn 2 of a long race. We have to talk to him about it.” #AMuS
 • Tien ronden achter de rug en Verstappen blijft prima in de buurt van leider Ricciardo. De 18-jarige Nederlander rijdt vrijwel dezelfde rondetijden en heeft 1,5 seconden achterstand op de Australiër. Max heeft vier tellen op Vettel, die zojuist
  Twitter avatar Jamesallenonf1 James Allen Much as Verstappen wants to win this race, Red Bull will want to ensure they win race vs Vettel, so may use Verstappen tactically. #F1
 • Niet Rosberg, niet Hamilton. Toto Wolff, teambaas van Mercedes, is zoals altijd minder uitgesproken dan collega Lauda. Na spoedberaad van de Mercedes-top:

  Ondertussen ruim een seconde tussen Ricciardo en Max, die eenzelfde voorsprong koestert op Vettel. De grand prix van Spanje is, zeker vanuit Nederlands oogpunt, vooralsnog een thriller.
 • Wat doet Verstappen nu? Terwijl Ricciardo en Vettel hun tweede pitstop maken en op nieuw rubber snelle tijden zetten, houdt Red Bull de Nederlander ‘buiten’. Zijn rondetijden lijden onder zijn oude banden: is dit een tactische misstap van het team of volgt Max een alternatieve strategie? Ook Raikkonen, achter Verstappen nu, blijft nog buiten.
 • Tweede stop voor Verstappen halfweg de race. Hij krijgt opnieuw de hardere band gemonteerd: gaat hij proberen hierop de race uit te rijden terwijl Ricciardo en Vettel nog een stop zullen moeten maken? Interessant. Max ligt nu derde achter dit tweetal en voor Raikkonen die exact de strategie van Verstappen volgt.
 • Max naar de tweede plek! Curieus moment: Vettel enkele ronden na zijn tweede stop alweer binnen voor de volgende bandenwissel. Ferrari monteert hetzelfde rubber als waarop Verstappen en Raikkonen nu rijden. Rangorde: Ricciardo leidt, Verstappen nu op 10,6 seconden. Dan Raikkonen die nu inloopt op Max: +1,6. Vettel nu vierde op ruim vijf tellen van zijn teamgenoot.
 • Nog twintig ronden te gaan en Verstappen voor de derde keer aan de leiding nadat Ricciardo zijn trio aan pitstops compleet maakt. De Australiër nu net als Max op de hardere band, maar wel een setje dat veel verser is. Hoe snel weet hij zijn achterstand van 14 seconden op Verstappen weg te rijden? Meest directe dreiging komt van Raikkonen +1,1 seconden en Vettel +6 achter hem.
  Twitter avatar EnigmaF1 Enigma Max Verstappen was 3 years old when Kimi Raikkonen made his Formula 1 debut. They’re fighting for victory today. #F1
 • Thriller. De spanning stijgt in Barcelona met nog maar vijftien ronden te rijden. Raikkonen nu binnen een seconden en kan dus DRS inzetten om Verstappen voorbij te komen. Max pareert voorlopig knap terwijl Vettel (+8) en Ricciardo (+10) voorlopig niet genoeg van hun achterstand goedmaken.

  Het zal toch niet gebeuren..?

 • We gaan de laatste vijf ronden in. En Verstappen houdt Raikkonen telkens maar net genoeg op afstand: 0,6 en dan weer 08 van een seconde. Wat is dit spannend.
 • Ja! Hij doet het! Max Verstappen, grand prix-winnaar. Wat een geweldige prestatie. Raikkonen deed er alles aan, maar 4, 5 of 6 tienden is nog steeds 4, 5 of 6 tienden van een seconde te veel. Max Verstappen, hij wint de grand prix van Spanje.
  Twitter avatar JulesSeegers Jules Seegers #F1 Aantal grands prix nodig voor 1e zege:

  Hamilton 6
  Senna 18
  Vettel 22
  Schumacher 23
  Alain Prost 23
  Verstappen 24
  Alonso 30
  Raikkonen 36

  Twitter avatar F1 Formula 1 He’s hasn’t just rewritten the record books

  He’s torn them up and we’ve had to start again

  #SpanishGP 🇪🇸 https://t.co/TgSogCDSIL

 • Uitslag grand prix van Spanje:

  1. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) 66 ronden
  2. Kimi Raikkonen (Ferrari) +0,6 sec
  3. Sebastian Vettel (Ferrari) +5,6
  4. Daniel Ricciardo (Red Bull) +44,0
  5. Valtteri Bottas (Williams) +45,3
  6. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1.01,4
  7. Sergio Perez (Force India) +1.19,5
  8. Felipe Massa (Williams) +1.20,7
  9. Jenson Button (McLaren) +1 ronde
  10. Daniil Kvyat (Toro Rosso) +1 ronde

  Stand in het WK na 5 van de 21 races:

  1. Nico Rosberg 100 (+0)
  2. Kimi Raikkonen 61 (+18)
  3. Lewis Hamilton 57 (+0)

  6. MAX VERSTAPPEN 38 (+25)