Protest bij Israëlische dansvoorstelling in Amsterdam

De protesten zijn onderdeel van een wereldwijde campagne voor een culturele boycot tegen Israël.

'Last Work' van de Israëlische choreograaf Ohad Naharin Foto Gadi Dagon

Tientallen actievoerders hebben zondagavond bij de ingang van Stadsschouwburg Amsterdam geprotesteerd bij de aanvang van een voorstelling van de Batsheva Dance Company uit Israël. Ze riepen op tot een culturele boycot tegen Israël. Ooggetuigen melden dat er leuzen werden geroepen en folders uitgedeeld.

De protesten zijn volgens de folder onderdeel van een wereldwijde campagne om tegen Israël een culturele boycot in te stellen, zoals die ooit tegen Zuid-Afrika is gevoerd ten tijde van de apartheid. Volgens de actievoerders voert ook Israël in de bezette gebieden momenteel een apartheidsbewind: onder meer de muur op Palestijns gebied, de economische blokkade van de bezette gebieden en de sloop van woningen daar worden ‘immorele en onwettige praktijken’ van Israël tegen de Palestijnen genoemd door de actievoerders. Zij roepen daarom op tot een BDS-boycot, waarbij BDS staat voor Boycott, Disinvestment, Sanctions. Volgens de actievoerders hebben popsterren als Elvis Costello, Carlos Santana en Sinéad O’Connor zich al solidair verklaard met de actie.

De boycotactie keert zich volgens de folder niet tegen individuele kunstenaars, gezelschappen of bezoekers van voorstellingen, maar tegen het feit dat de Israëlische overheid de betrokken kunst en kunstinstellingen gebruikt om een gunstig imago van Israël wereldwijd te propageren.

Kritische dansvoortelling

Pikant is dat de beroemde Israëlische choreograaf Ohad Naharin (63), wiens stuk Last Work zondagavond in de Stadsschouwburg getoond wordt, en waartegen de actie gericht is, zelf ook spreekt van een ‘apartheidspolitiek’ van Israël in de bezette gebieden. In NRC zei Naharin over de protestacties, die wereldwijd zijn:

„Ik ben het helemaal met ze eens voor wat betreft het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan. Waar ik het niet mee eens ben is het idee dat een boycot de Palestijnen gaat helpen. Als dat zo zou zijn, zou ik mijn eigen voorstellingen boycotten.”

Lees ook over de nieuwe choreografie van Ohad Naharin Een waas van uitzichtloosheid

In zijn voorstelling Last Work dat de Betsheva Dance Company uitvoert, verwijst Naharin kritisch naar de uitzichtloze situatie in zijn land.
Voorstellingen van de Betsheva Dance Company worden wereldwijd beveiligd in verband met de protesten. De politie was bij de Stadsschouwburg aanwezig, maar hoefde niet in te grijpen. Een bezoeker van de voorstelling liet NRC telefonisch weten de protestactie als “intimiderend” te ervaren.

Last Work van de Batsheva Dance Company wordt ook maandagavond 16 mei in de Stadsschouwburg opgevoerd.