Noors oliefonds wil Volkswagen voor de rechter

De drie na grootste aandeelhouder van Volkswagen bereidt een zaak voor vanwege de emissiefraude.

Matthias Mueller, de CEO van Volkswagen tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Foto Ronny Hartmann/ AFP

Het Noorse oliefonds, ‘s werelds grootste staatsfonds ter waarde van 750 miljard euro, wil Volkswagen voor de rechter slepen vanwege de emissiefraude. Dat heeft de drie na grootste aandeelhouder van het autoconcern laten weten aan de Britse krant The Financial Times.

Met deze bijzondere stap toont het Noorse fonds haar onvrede over de gang van zaken binnen het Duitse autoconcern. De rechtszaak wordt in de komende weken voorbereid. Volkswagen voorzag wereldwijd zo’n 11 miljoen dieselauto’s van software die emissietesten kon manipuleren. Dankzij de sjoemelsoftware kwamen auto’s schoner uit de test dan ze daadwerkelijk zijn.

Sceptisch over claim Volkswagen

Petter Johnson, directeur strategie bij de Noorse investeringsbank en manager van het oliefonds, laat aan The Financial Times weten dat volgens hun advocaten de Duitse wet ruimte biedt voor een zaak tegen Volkswagen. Daar voegde hij aan toe:

“Als een investeerder is het onze verantwoordelijkheid om het kapitaal binnen Volkswagen te beschermen.”

Het fonds, dat belegt met de olieinkomsten van Noorwegen, heeft 1,64 procent van de aandelen en is de grootste aandeelhouder zonder zitting in de Raad van Commissarissen. Haar belang was eind vorig jaar ongeveer 660 miljoen euro waard (750 miljoen dollar).

De Noorse aandeelhouder heeft door het emissieschandaal honderden miljoenen euro’s verloren en wil compensatie voor dit verlies. Het oliefonds is zeer sceptisch over de claim van Volkswagen dat de emissiefraude is veroorzaakt door een aantal frauderende werknemers. Het vermoedt dat de fraude op een hoger niveau is uitgedacht.

Vorige week meldde de activistische aandeelhouder, het Britse hedgefonds TCI (The Children’s Investment Fund), zich bij Volkswagen. Het hekelde het bonusbeleid en eiste ingrijpende hervormingen.

Meer rechtszaken tegen Volkswagen

Al eerder kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan om een rechtszaak te beginnen tegen Volkswagen vanwege het installeren van sjoemelsoftware in ongeveer 600.000 auto’s. Daarmee overtrad het autoconcern de Amerikaanse Clean Air Act.

Via een schikking ontloopt Volkswagen deze rechtszaak; het is nog onduidelijk hoeveel ze moeten betalen. Het autoconcern reserveerde maar liefst 16,2 miljard euro voor boetes en schikkingen vanwege de fraude.