Leiders van verdeeld Cyprus positief over toenadering

De Grieks- en Turks-Cypriotische leiders laten via een verklaring weten dat ze werken aan een overeenkomst voor het eind van dit jaar.

De Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci. Foto Petros Karadjias/ AP

Bijna 42 jaar na de scheiding tussen het Turkse en Griekse gedeelte van Cyprus is er serieus sprake van toenadering. In een gezamenlijke verklaring laten de Turkse-Cypriotische leider Mustafa Akinci en de Grieks-Cypriotische leider Nicos Anastasiades weten dat ze werken aan een herenigd Cyprus voor eind dit jaar.

De verklaring markeert een jaar van intensieve gesprekken tussen de beide leiders.

Geen onoverkomelijke meningsverschillen

Volgens Akinci en Anastasiades zijn er nog wel meningsverschillen, maar geen onoverkomelijke. Ze schrijven dat ze in het afgelopen jaar hebben geluisterd naar de zorgen van hun achterban, maar voorop staat het wederzijds respect. De leiders hopen dat het mogelijke akkoord ook een positieve uitwerking heeft op de regio.

“We willen opnieuw onze gezamenlijke overtuiging kenbaar maken dat een rechtvaardige en duurzame overeenstemming niet alleen vrede en voorspoed zal brengen aan Cyprus, maar ook het goede voorbeeld geeft en bijdraagt aan de stabiliteit en de samenwerking in de regio.”

De besprekingen begonnen vlak nadat Akinci aantrad als leider van de Turks-Cypriotiche gemeenschap. Hij kan het naar verluid goed vinden met zijn Grieks-Cypriotische collega. Op 1 januari hielden de beide leiders een gezamenlijke nieuwjaarstoespraak waar zij zich richtten tot alle Cyprioten. Daarin werd hun streven naar een federatie al duidelijk.

Rol Turkije

De Grieks-Cypriotische parlementsvoorzitter, Yiannakis Omirou, ziet nog wel een probleem in de houding van Turkije. Zo schrijft de Cypriotische krant Cyprus Mail. Turkije erkent als enige land de Turks-Cypriotische regering.

Cyprus bestaat van oudsher uit een Griekse en Turkse gemeenschap. De gevechten tussen Griekenland en Turkije over het eiland laaiden in 1974 op toen het Griekse kolonelsregime met een coup poogde om het eiland bij Griekenland te betrekken. Turkije reageerde daarop met een inval in het noordelijk deel van het eiland. Sinds 1983 staat dit gebied bekend als de Turkse Republiek Noord-Cyprus.

De Grieks-Cypriotische regering die in de hoofdstad Nicosia zetelt, is de enige die door de Europese Unie officieel erkend wordt. Alleen het Griekse gedeelte van het eiland is lid van de EU.