KNVB onderzoekt 23-0 zege in amateurvoetbal

De uitslag was vooraf afgesproken. Ze wilden een andere club terugpakken omdat die partijdige clubscheidsrechter zou hebben.

Welke straf of sanctie hierop volgt, is nog niet bekend. Dat bepaalt de tuchtcommissie, die met een week of vier uitspraak zal doen. Foto ANP / Remko de Waal

De KNVB gaat onderzoek doen naar een wel heel grote overwinning in het amateurvoetbal in Gelderland. De wedstrijd tussen jeugdteams van Eendracht ’30 uit Mook en ST Avios-DBV uit Alphen aan de Maas eindigde zaterdag in 23-0 overwinning voor de jongens uit Mook. Een woordvoerder van de voetbalbond bevestigt desgevraagd dat de tuchtcommissie van de voetbalbond de zaak gaat onderzoeken.

De clubs zouden het zaterdag op een akkoordje hebben gegooid om een andere club, Diosa-Niftrik, een hak te zetten. Door de monsterscore werd Eendracht ’30 kampioen op doelsaldo: met twee punten meer dan voetbalclub Diosa-Niftrik. Een bestuurslid van Diosa-Niftrik heeft per mail de KNVB op de hoogte gesteld nadat een bestuurslid van Eendracht ’30 bij Omroep Gelderland zou hebben gezegd dat de opzet “vooraf afgesproken was, om ze terug te pakken”.

Zo is het voor niemand leuk

De woordvoerder van de KNVB zegt de wedstrijdrapportages op te vragen bij de clubs en scheidsrechters om te kunnen onderzoeken wat er precies gebeurd is.

“Het is niet de bedoeling dat een wedstrijd op zo’n manier wordt gespeeld. De essentie van voetbal is dat je elf tegen elf speelt en na afloop kijkt wie er het beste is. Zo is het voor niemand leuk.”

Welke straf of sanctie hierop volgt, is nog niet bekend. Dat bepaalt de tuchtcommissie, die met een week of vier uitspraak zal doen.

Diosa-Niftrik zou partijdige clubscheidsrechters hebben, wat leidt tot grote ergernis bij de uitspelende clubs, en om die reden werd het op een akkoordje gegooid. Vorige week vierde B1 van Diosa-Niftrik het kampioenschap al, met de gedachte dat ze niet meer ingehaald zouden kunnen worden. Hun doelsaldo ten opzichte van Eendracht ’30 was 21 goals in het voordeel van Diosa-Niftrik.