Kampong wint Euro Hockey League na Nederlands onderonsje

Robbert Kemperman (links, Kampong) na de 1-0 in de kwartfinale van de Euro Hockey League. Foto Koen Suyk/ANP

De mannen van Kampong mogen zich voor het eerst sinds 1986 de beste hockeyers van Europa noemen. De ploeg uit Utrecht nam in Barcelona in een Nederlands onderonsje met Amsterdam revanche voor de verloren halve finale van de play-offs om de landstitel, twee weken geleden. Het werd 2-0 dankzij goals van Quirijn Caspers en Robert Kellerman.

“Helemaal niets in Amsterdam” klonk het vanaf de tribune in het Pau Negre-stadion, gelegen op heuvel Montjuïc. Alsof ze weer thuis waren. Nog geen week geleden kregen ze het ook toegezongen van de oranje brigade fans van Oranje Zwart, dat in een beslissingswedstrijd het kampioenschap al voor de neus van de hockeyers van Amsterdam afpakte. De belangrijkste clubtitel in Europa had het seizoen nog enige glans kunnen geven, maar Amsterdam zal nu niet anders spreken dan van een geflopt seizoen.

Kampong, al jaren een vaste waarde boven in de competitie, heeft op zijn beurt voor het eerst sinds de jaren 80 weer eens een grote prijs gepakt. Het laatste landskampioenschap in Utrecht dateert ook alweer van 1985.

Het was voor het eerst dat twee Nederlandse mannenteams in de finale tegenover elkaar stonden.

Europa’s beste

In de halve finales had Kampong afgerekend met het thuisspelende Atlétic Terrassa, Amsterdam versloeg het Duitse Harvestehuder, dat een ronde eerder titelverdediger Oranje Zwart had verslagen. Het belangrijkste Europese clubtoernooi wordt al sinds de start in 2007/2008 gedomineerd door Nederland, Duitsland en België.

Bij de vrouwen is de Nederlandse dominantie nog een stuk groter. Sinds 2000 ging de titel in het belangrijkste Europese clubtoernooi - tot en met 2009 de Europa Cup I, nu de Champions Cup - naar een Nederlands team. Titelverdediger is SCHC, dat maandag in de finale staat tegenover landskampioen Den Bosch.

    • Frank Huiskamp