Heracles en Utrecht naar finale play-offs

Heracles Amelo won in de verlenging met 5-1 van FC Groningen, FC Utrecht schakelde PEC Zwolle (5-2) uit.

Heracles Almelo speler Paul Gladon viert de 2-1 in de slotfase van de wedstrijd tegen FC Groningen.
Heracles Almelo speler Paul Gladon viert de 2-1 in de slotfase van de wedstrijd tegen FC Groningen. Foto ANP

Heracles Almelo heeft in een spectaculaire verlenging FC Groningen uitgeschakeld voor Europees voetbal. Het elftal van John Stegeman scoorde in de blessuretijd de 2-1 en sloeg vervolgens toe in de verlenging: 5-1. Het treft in de finale FC Utrecht die in een zeer vermakelijk duel met 5-2 won van PEC Zwolle.

Twitter avatar HeraclesAlmelo Heracles Almelo John Stegeman: “We hebben iets unieks bereikt met elkaar” #hergro https://t.co/Q5C39bZDbI

FC Groningen leek lang op weg naar een plaats in de finale van de play-offs tegen de winnaar van FC Utrecht- PEC Zwolle. De bekerwinnaar van vorig seizoen won afgelopen donderdag de eerste ontmoeting met 2-1 en had voldoende aan een gelijkspel.

Heracles domineerde de wedstrijd

De ploeg uit Almelo domineerde de wedstrijd, maar het lukte de spelers Brahim Darri, Thomas Bruns (paal), Iliass Bel Hassani en Wout Weghorst niet om de kansen te verzilveren, mede doordat Sergio Padt in het Groningse doel uitblonk.

Groningen kwam wat onverdiend op voorsprong, nadat Albert Rusnák via een counter de 0-1 maakte. Aan het eind van de westrijd wist Heracles toch de ban te breken. Zowel Ramon Zomer scoorde via een kopbal (83e minuut) en pas in de 92e minuut wist ook Paul Gladon doel te treffen via het hoofd.

In de verlenging was Heracles duidelijk de betere ploeg. Door doelpunten van Weghorst, Darri en Joey Pelupessi liep de score nog hoog op. Groningen-trainer Erwin van de Looi kreeg door deze nederlaag niet het afscheid waarop hij hoopte bij FC Groningen. De coach werd na opmerkingen over de arbitrale leiding ook nog eens naar de tribune verwezen.

Nieuwe kans FC Utrecht

FC Utrecht heeft na de verloren bekerfinale tegen Feyenoord een nieuwe kans om Europees voetbal te halen. Zij wonnen zondagmiddag in de halve finale van de play-offs op overtuigende wijze van PEC Zwolle. Het eerste duel eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Haller bracht Utrecht al in de 5e minuut op voorsprong, Ramselaar maakte er in de 23e minuut 2-0 van en vijf minuten later stond het al 3-0 door een doelpunt van Kum. Zwolle-trainer Ron Jans kon het langer aanzien, in de 37e minuut bracht hij al zijn eerste wissel in.

Twitter avatar PECZwolle PEC Zwolle 37’ Eerste wissel bij PEC Zwolle: Abdel El Hasnaoui komt in het veld voor Thomas Lam. #utrzwo

FC Utrecht bleef sterker, maar PEC Zwolle kwam wel terug in de wedstrijd. Via het been van een tegenstander scoort Queensy Menig de bal over Utrecht-doelman Filip Bednarek. Door een rode kaart van Bart van Himtum speelt Zwolle vanaf de 60e minuut een verloren wedstrijd. Troupée maakt vlak daarna er ook nog 4-1 van, PEC komt via Brama nog wel terug tot 4-2. Maar via een penalty maakt Haller een einde aan de Europese droom van Zwolle. (bericht op basis van het ANP)