El Salvador erkent interim-president Brazilië niet

El Salvador is niet het eerste land dat kritiek uitte op de schorsing van Rousseff. Ecuador, Bolivia en Venezuela deden dat eerder ook al.

De El Salvadoraanse president Salvador Sanchez Ceren tijdens een toespraak. Hij noemt de afzetting van Rousseff een klap voor de democratie. Foto AFP / Marvin Recinos

Salvador Sanchez Ceren, de president van El Salvdador, erkent de interim-president Michel Temer niet. Dat meldt persbureau ANP op basis van lokale media. De afzetting van Rousseff noemt hij een klap voor de democratie.

“Vroeger stond dit bekend als een staatsgreep en werd het uitgevoerd door het leger”, zei de El Salvadoraanse president. De ambassadeur, Diana Marcela Vanegas, in Brazilië wordt ook teruggehaald. De El Salvadoraanse ambassadeur mag van haar land geen enkele officiële plechtigheid van de interim-regering meer bijwonen.

El Salvador is niet het eerste land dat teleurgesteld reageerde op de schorsing van Rousseff. Eerder al uitten Ecuador, Bolivia en Venezuela kritiek. De Venezolaanse president Nicolás Maduro beschuldigde de Amerikanen ervan achter de schermen aan de knoppen te hebben gedraaid. Ook Venezuela liet de ambassadeur uit Brazilië terugkomen.

Blanke grijze mannen van middelbare leeftijd

Donderdag stemde de meerderheid van de Senaat in Brazilië voor de afzetting van Dilma Rousseff. 55 van de 81 senatoren stemden vóór de voortzetting van de afzettingsprocedure. Rousseff wordt ervan beschuldigd gesjoemeld te hebben met de overheidsbegroting in 2014 voorafgaand aan haar herverkiezing. Ze ontkent dat ten stelligste. De vicepresident Michel Temer nam afgelopen week de macht over van de linkse president Rousseff.

Lees ook het artikel over de nieuwe regering van Brazilië: Bejaarde blanke mannen nemen macht over in Brazilië

Correspondent Nina Jurna over de interim-regering:

De nieuwe machthebbers vormen geenszins een afspiegeling van de Braziliaanse samenleving, die voor de helft uit gemengde en zwarte Brazilianen bestaat en waarvan volgens een volkstelling in 2013 nog 51 procent vrouw was. Temer, geen gekozen president, is impopulair bij de bevolking, slechts 2 procent van de Brazilianen heeft volgens opiniepeilingen vertrouwen in hem.

Het is voor het eerst sinds de militaire dictatuur (van 1964 tot 1984) dat er in Brazilië een regering aantreedt zonder vrouwen.