Economie

Deze Indonesische bank accepteert afval in ruil voor geld

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Geld voor rijst in ruil voor plastic afval

Geen bank met alleen maar cash maar ook met trash. Bloomberg heeft een mooi verhaal over een Indonesische bank die van klanten afval accepteert en in ruil geld uitkeert.

Indonesië heeft, zoals veel ontwikkelingslanden, een gigaprobleem met het verwerken van afval. Overal in het land ligt plastic, van de toppen van prachtige vulkanen tot op de koraalriffen. De periferie van steden en dorpen liggen bezaaid met bergen plastic.

De bank waar Bloomberg langsging ziet dat vooral vrouwen afval komen brengen. Soms sluiten zo ook leningen af, zodat ze rijst kunnen kopen ook al hebben hun mannen hun salaris niet gekregen.

Ken je die van het hippe staatsbedrijf?

Staatsbedrijven zijn doorgaans niet de avant garde van innovatie. Ze staan te boek als ambtelijk, log en conservatief. Maar Telkom, het staats telecombedrijf in Indonesië, krijgt van de Nikkei Asian Review lof. Telkom denkt als een start-up, oordeelt de Japanse krant.

Telkom heeft samenwerkingsverbanden gesloten met onder meer Hooq, een streamingdienst uit Singapore. Ook met Dreamworks en HBO werkt Telkom samen om content aan Indonesische smartphonegebruikers aan te bieden.

Wie heeft er zicht op internetbankieren in China?

Een interessant stuk in The Wall Street Journal over de opkomst van internetbanken in China. Vooral de constatering dat niemand echt goed toezicht heeft op deze banken, die aan veel minder regelgeving hoeven te voldoen dan traditionele instellingen, is zorgelijk.

Uitgedrukt in cijfers zien die zorgen er zo uit: alleen dit jaar hebben 1.200 niet-bancaire financiële instellingen, zoals de verleners van onlinediensten, betalingsproblemen gehad.