De beste en slechtste Songfestivaloptredens

NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper keek gisteren naar het Eurovisie Songfestival. Het was een bont tableau van jammerende protestzangers, vervoerende publiekslievelingen, malle theaterdieren en paradijsvogels met onbegrijpelijke hoofdtooien.

Het optreden van Rusland blonk uit qua visuals.
Het optreden van Rusland blonk uit qua visuals. AP / Martin Meissner

De 61ste editie van het Eurovisie Songfestival is achter de rug. Oekraïne pakte met een emotionele aanklacht over de deportatie van 240.000 Krim-Tataren naar Centraal-Azië de winst, Douwe Bob werd elfde met Slow Down. De Russische favoriet Sergey Lazarev en de sterkst zingende Australische Dami Im hadden het nakijken.

Van de 26 optredens vielen onderstaande acts het meest op en in de smaak:

Australië
Dramatisch sterke vertolking van Australische Dami Im. Met haar loepzuivere zang in de nooit in het Songfestival te vermijden powerballade met flinke emo-uithaal.

Bulgarije
Tussen zomerhit en dancefloorfiller was deze vertolking van Bulgarije een van de leukste van deze wedstrijd. Als stoere neopunker met pit en flair bracht Poli Genova haar dansbare If Love Was a Crime op zeer feestelijke wijze.

Rusland
Goed bedacht popliedje dat door slimme staging vooraf als favoriet werd gezien: echt ingenieuze visuals (die totaal geïnspireerd zijn door die van de Zweedse winnaar van vorig jaar) en prima, wat nasale zang.

België
Met het Another One Bites the Dust-intro schoot Voice of Vlaanderen-deelneemster Laura Tesoro (19) meteen raak. De funky discobeat was aanstekelijk, haar danspassen erbij heerlijk catchy en van deze tijd.

Frankrijk
Aanstekelijk hitgevoelig popliedje van sympathieke Franse hartenjager met zacht romig stemgeluid.

Meest tenenkrommend

Dan waren er nog de optredens die minder werden gewaardeerd. Van onzuivere noten tot onbegrijpelijke kleding.

Kroatië
Kroatië kwam met jammerende ecofolk en een monstrueuze jurk - een lachwekkende garderobemisser.

Polen
Deze heel malle outsider uit Polen etaleerde onbeschaamd theatraal in rode circusjas zijn kwellende eenzaamheid.

Duitsland
De Duitse Jamie Lee was een eveneens wonderlijke deeleemster, die bepaald niet zuiver door haar onbeduidende popliedje ging. Geen optreden dat, op haar onbegrijpelijke Harajuku-geïnspireerde outfit met opvallende hoofdtooi na, op enige manier nog iemand zou bijblijven.