Dag lang geen migrant aangekomen op Grieks eiland

Tussen zaterdag- en zondagmorgen zou geen enkele migrant aangekomen zijn op een van de Griekse eilanden.

Vergeleken met het nabije verleden is dat een aanzienlijke vermindering: in februari meldden zich dagelijks meer dan tweeduizend vluchtelingen en migranten in Griekenland.
Vergeleken met het nabije verleden is dat een aanzienlijke vermindering: in februari meldden zich dagelijks meer dan tweeduizend vluchtelingen en migranten in Griekenland. Foto AFP / Aris Messins

De vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland droogt al enige tijd op, maar nu is er voor zover bekend een dag lang geen enkele migrant aangekomen op een van de Griekse eilanden. Dat maakte de staf van de crisisdienst voor asielzoekers zondag bekend, meldt persbureau ANP. Tussen zaterdag- en zondagmorgen zou niemand de oversteek gewaagd hebben.

De afgelopen week kwamen er in totaal nog 332 mensen aan op de eilanden van Griekenland. Vergeleken met het nabije verleden is dat een aanzienlijke vermindering: in februari meldden zich dagelijks meer dan tweeduizend vluchtelingen en migranten in Griekenland. Een maand later slonk dat aantal tot negenhonderd, in april waren dat er volgens de hulpverleners nog maar 122, meldt het ANP. De Griekse premier Tsipras sprak op 20 april van een daling van 3.000 à 4.000 per dag naar vijftig tot zestig per dag.

Vluchtelingenakkoord heeft direct effect gehad

Op 20 maart werd het akkoord met Turkije van kracht. Dat houdt in dat de Europese Unie mensen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen, naar Turkije gaan. In ruil daarvoor mogen Turken eind juni zonder visum naar Europa reizen. Of dat eind juni kan ingaan, is nog niet bekend. Er is veel om te doen.

Lees ook het artikel van correspondent Marloes de Koning: Met Erdogan is het lastig praten

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zei begin deze maand dat het een direct effect heeft gehad. “In de drie weken voorafgaand aan het akkoord zijn er ongeveer 27.000 vluchtelingen via Turkije in Griekenland aangekomen. In de drie weken daarna nog geen 6.000. Deze daling is groter dan voorzien.”

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn er dit jaar in totaal 187.631 mensen over zee naar Europa gekomen. Van hen gingen er 155.399 naar Griekenland, 31.141 naar Italië en 1.063 naar Spanje. De cijfers gaan tot 10 mei.