Boris Johnson vergelijkt eenwording EU met Hitler

De conservatieve politicus leidt de campagne tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en haalt nu Hitler en Napoleon van stal.

De voormalige burgemeester van Londen is het boegbeeld van het Brexit-kamp in de referendumcampagne. Foto Reuters / Darren Staples

Boris Johnson, koud burgemeester-af van Londen, heeft de werkwijze rondom de eenwording van de Europese Unie vergeleken met die van Adolf Hitler en Napoleon Bonaparte: met autoritair gezag een geheel creëren. Dat zegt hij in een interview met The Sunday Telegraph.

“Napoleon, Hitler; verschillende mensen hebben dit geprobeerd en het eindigt tragisch. [...] Wat fundamenteel ontbreekt is het eeuwige probleem, namelijk dat er geen loyaliteit heerst tegenover Europa. Er is geen autoriteit die iemand begrijpt en respecteert.”

De Conservatieve politicus is het boegbeeld van het Brexit-kamp in de referendumcampagne. De Britten gaan in juni naar de stembus tijdens het referendum over het lidmaatschap van de EU. Daarna begint zijn volgende strijd, die om de opvolging van David Cameron als partijleider en premier. De meeste Britten vinden de ‘paljas’ niet serieus genoeg voor het hoogste ambt. Zijn probleem: men denkt dat hij geen inhoud heeft.

Geen politieke spelletjes met zwartste bladzijde

Johnson, die voor een Brexit is, voorspelt een economische groei van 3,4 procent als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Het Brexit-kamp gaat daarbij uit van lage handelstarieven voor im- en export zoals die door de Wereldhandelsorganisatie zijn overeengekomen, en het schrappen van bijvoorbeeld milieuregelgeving en arbeidsrechten.

De politicus erkende wel dat Hitler andere middelen gebruikte dan de Europese Unie. De vergelijkingen hebben veel kritiek losgemaakt. Hilary Benn (Labour), schaduwminister van Buitenlandse Zaken, is van mening dat de tegen-campagnevoerders hun morele kompas zijn verloren.

“Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog heeft Europa geholpen een einde te maken aan conflicten die eeuwen duurden. De vergelijkingen van Boris Johnson zijn beledigend en wanhopig.”

Lagerhuislid Yvette Cooper (oppositiepartij Labour en) is tegen een Brexit en noemt het “beschamend”. Zij vindt dat hij “geen politieke spelletjes” moet spelen “met de zwartste bladzijde uit de Europese geschiedenis.” Cooper is van mening dat de EU juist een grote rol heeft gespeeld bij het behouden van de vrede.

Collega’s zullen hierin teken zien: Johnson niet premierfähig

NRC-correspondent Titia Ketelaar ziet de vergelijkingen met Hitlers en Napoleons expansiedrift vaker gemaakt worden. Schaadt dit Johnson?

Aan dergelijke uitspraken zie je hoe dit EU-referendum onderwijl een strijd om het leiderschap van de Conservatieve partij is geworden. Premier Cameron heeft gezegd sowieso in 2020 te zullen opstappen, en als het land op 23 juni voor een Brexit kiest, zal hij onder druk komen te staan eerder te vertrekken. Johnson is de frontrunner – en wil tijdens deze campagne zichtbaar zijn. Onder meer door zulke over the top-uitspraken. Collega’s – en die kiezen Camerons opvolger – zullen hierin een teken zien dat Johnson niet premierfähig is.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Teken dat #Brexit-kamp plot verliest? Of vergeeft men Boris Hitler-vergelijking zoals hem faux pas worden vergeven? https://t.co/9VizOi7p1V

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar En was EU nu succes van Churchill of probeert EU wat Hitler niet lukte? https://t.co/gYQL6unYNV

Lees ook het profiel dat correspondent Titia Ketelaar schreef over Boris Johnson: Londen hield van Boris Johnson, maar leider van het land?