Economie

Amazon gaat eigen voedsel- en babyproducten verkopen

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Webwinkel Amazon introduceert de komende weken een hele serie eigen merken om voor het eerst voedsel en baby-producten onder eigen vlag te gaan verkopen. Eind deze maand of anders uiterlijk begin juni zijn volgens The Wall Street Journal onder andere noten, kruiden, koffie, thee, vitaminen, babyvoedsel, luiers en wasmiddel op de website van Amazon te vinden.

Hoewel het nog niet duidelijk is hoe de prijzen zullen zijn ten opzichte van gevestigde merken, denkt merkendeskundige Bill Bishop van Brick Meets Click dat Amazon de markt flink op gaat schudden:

“Amazon is ‘carpet-bombing’ the market with new products. Private label allows them to test out new prices and distinctive flavors with less risk.”

Amazon introduceerde onlangs ook al eigen kledinglijnen voor jurken en sjaals. En het gaat gezien de merken die het de laatste tijd liet registreren waarschijnlijk ook binnen afzienbare tijd pasta, muesli, chips, chocola, scheerapparaten en deodorant verkopen.

Goldman Sachs verkoopt steeds meer gas

Investeringsbank Goldman Sachs wordt een steeds grotere speler op de Amerikaanse gasmarkt. Goldman heeft heel stilletjes Chevron en ExxonMobil ingehaald en is nu de zevende gasverkoper van Noord-Amerika, schrijft The Financial Times.

Zo heeft Goldman Sachs een hele gunstige deal weten te sluiten met energiecentrales van Mexicaanse mijnbedrijven. De bank bepaalt aan het eind van de maand zelf of het gas verkoopt tegen de gemiddelde maandprijs of de prijs aan het eind van de maand.

Het is opvallend dat Goldman Sachs zo oprukt op de gasmarkt, want andere banken als JPMorgan Chase en Bank of America trekken zich juist in hoog tempo terug. Dat doen ze mede omdat er nieuwe regels op komst zijn voor de verkoop van grondstoffen als olie, gas en aluminium door banken.

Maar dat Goldman wél een vaste speler op de gasmarkt wil blijven, blijkt wel uit het contract dat het onlangs sloot met een landelijk gebied in de staat Alabama. De overeenkomst behelst gaslevering voor de komende dertig jaar.

Mark Zuckerberg gaat praten met conservatieve media

Facebook-topman Mark Zuckerberg gaat deze week in gesprek met belangrijke conservatieve kopstukken van de media om de zorgen weg te nemen dat Facebook conservatieve nieuwsartikelen zou censureren. Zuckerberg ontmoet woensdag onder andere media-persoonlijkheid Glenn Beck, co-host Dana Perino van het programma “The Five” van Fox News en mede-oprichter Zac Moffat van Targeted Victory, meldt Reuters.

Een oud-medewerker van Facebook zei afgelopen week tegen de nieuws-site Gizmodo dat medewerkers van het sociale medium regelmatig handmatig conservatieve nieuwsartikelen uit de lijst van populair nieuws halen. Zuckerberg zegt dat daar geen bewijs voor is gevonden, maar dat hij wel verdergaat met de beschuldiging te onderzoeken.

Radio- en TV-presentator Glenn Beck wil Mark Zuckerberg graag in de ogen kijken als hij daar tekst en uitleg geeft:

“While they are a private business and I support their right to run it any way they desire without government interference, it would be wonderful if a tool like face book independently chose to hold up Freedom of speech and freedom of association as a corporate principle.”

Facebook met zijn meer één miljard dagelijkse gebruikers wordt voor steeds meer mensen een belangrijke nieuwsbron. 63 procent van alle gebruikers in de Verenigde Staten zegt er nieuws vandaan te halen.