Acht ton cocaïne onderschept in Colombia

Colombia is berucht om drugshandel, maar nu zou het om de grootste vangst in de geschiedenis van het land gaan.

Een Colombiaanse agent loopt in april langs een drugsvondst van 1,8 ton marihuana. Foto Raul Arboleda / AFP

De Colombiaanse politie heeft “de grootste drugsvangst in de geschiedenis” gedaan. Zij trof zondag achtduizend kilo cocaïne aan in de kustplaats Turbo, in de provincie Antioquia, in het noordwesten van Colombia. Dat meldt de lokale krant El Tiempo.

Volgens de politie is de lading cocaïne van de grote drugsbende Urabeños, ook wel Clan Úsuga (wiki). De clan wordt geleid door ex-paramilitair Dairo Antonio Úsuga David.

Twitter avatar generalrestrepo MGRicardo Restrepo Cocaína incautada hoy por @PoliciaColombia #bloquedebúsqueda demuestra vocación única “clan úsuga” es narcotráfico. https://t.co/pSoLiB3Ghj

President Juan Manuel Santos feliciteert de Colombiaanse politie op Twitter met de vangst:

Twitter avatar JuanManSantos Juan Manuel Santos Felicitaciones @PoliciaColombia: operativo en Turbo incautó la mayor cantidad de droga en la historia. Golpe contundente a criminales.⁠⁠⁠⁠

Colombia is berucht om de drugshandel. In 2014 onderschepten de autoriteiten zeven ton cocaïne toen een vrouw de lading in de haven van Cartagena probeerde te smokkelen. Pablo Escobar (1949-1993) werd als leider van drugskartel Medellín de rijkste misdadiger ter wereld.

Turbo: