Zonder zijwieltjes

Er zijn van die tweejarigen, ik noem verder geen namen, die als ze hun eerste fiets krijgen, naar de zijwieltjes wijzen en zeggen: „Wieltjes er af!” Hailey de Wit (van 18 maart 2011 ) wees op haar eerste al naar de BMX-baan. Op haar tweede ging ze er zonder zijwieltjes overheen – BMX mét zijwieltjes is nog wel een idee voor een spelshow met BN’ers. Op haar derde begon ze met trainen en op haar vierde mocht ze eindelijk, eindelijk meedoen aan wedstrijden.

Dit weekend staat ze aan de start bij de NK, waar ze in minder dan één minuut tijd over de baan schiet; niet al het wielrennen is duursport. Volgens haar schooljuf geldt „waar Hailey is, is plezier, maar het moet wel op haar manier”. De volwassen deelnemers aan de NK in Winschoten moeten zich daar maar aan vasthouden en zich vast voorbereiden op ‘haar manier’. Over een paar jaar zien ze haar glimlach alleen nog maar boven zich, vanaf de bovenste trede van het ereschavot.