‘We gaan altijd met Kerst naar Polen’

spitsuur Edwin Stuart (39) en Iwona Tekielak (35) wonen samen in Den Haag, maar zien elkaar vanwege hun werk doordeweeks niet veel. ‘In het weekend compenseren we door veel tijd met elkaar door te brengen.’

Edwin: „In het begin liep het nooit zo lekker in de keuken, altijd ruzie. Maar de laatste jaren horen we van vrienden dat we een geoliede machine zijn.”
Edwin: „In het begin liep het nooit zo lekker in de keuken, altijd ruzie. Maar de laatste jaren horen we van vrienden dat we een geoliede machine zijn.”

Edwin: „We gaan altijd op hetzelfde tijdstip naar bed. Ik hoor vaak bij vrienden dat de man nog een tijdje beneden zit, maar ik vind de routine van samen in bed kruipen en nog even napraten heel mooi.”

Iwona: „Het is zo’n leuke afsluiter van de dag. Zeker als je weinig tijd met z’n tweeën hebt. Omdat we vroeg opstaan, gaan we ook vroeg slapen.”

Edwin: „Ik wil uiterlijk tien uur naar bed, zodat ik elke nacht minimaal acht uur slaap. Met mijn baan is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Goed slapen, goed eten. Als ik een nacht minder slaap, merk ik gelijk dat ik niet 100 procent, maar 99 procent ben. Dat kan gewoon niet. Ik werk als algemeen directeur bij een bedrijf dat net een applicatie heeft gelanceerd, waarmee werkenden digitaal referenties over zichzelf kunnen inwinnen. Ik maak geregeld dagen van twaalf uur.”

Iwona: „Ik werk ook zeker zestig uur in de week, waarvan een deel in de trein. Ik reis dagelijks vijf uur van en naar mijn werk in Eindhoven: 1,5 uur met de trein erheen en dan nog fietsen. Ik heb wel het voornemen regelmatig twee dagen in de week thuis te werken; dagelijks zo lang reizen is niet te doen.”

Hele dag berichtjes sturen

Edwin: „We hebben wel eens overwogen dichter bij het werk van Iwona te gaan wonen.”

Iwona: „Maar verhuizen voor een baan heeft geen nut, ik kan elk moment op een andere vestiging gaan werken. Ik werk nu al acht jaar bij Philips, en wissel elke paar jaar van functie. We zien elkaar doordeweeks ongeveer twee uur op een dag omdat we laat van werk komen.”

Edwin: „Wel sturen we elkaar de hele dag door berichtjes, en als ik onderweg ben in de auto probeer ik Iwona meestal even te bellen, om even haar stem te horen. Soms zijn we allebei om zes uur thuis, dan is het alsof je een eindeloos lange avond hebt. Dat je elkaar aankijkt, en denkt: ‘Wat zullen we met al deze tijd doen?’”

Iwona: „In het weekend compenseren we door veel tijd met elkaar door te brengen. We maken eigenlijk zelden afspraken zonder met elkaar te overleggen. We wonen dicht bij het strand, daar fietsen we vaak heen voor koffie. En ik ga ’s avonds nog wel eens sporten.”

‘Soms zijn we allebei om zes uur thuis, dan lijkt het ’n eindeloos lange avond’

Edwin: „Ik niet hoor.”

Iwona: „Fitnessachtige dingen en hardlopen.”

Edwin: „In het seizoen zit ik drie keer in de week op de racefiets, dan heb ik geen behoefte aan een andere sport. We koken veel voor vrienden, dan maken we een vijfgangendiner. Dat is eigenlijk ons spitsuur.”

Iwona: „Het vergt veel voorbereiding, omdat we het dan ook echt goed willen doen. Laatst hadden we bij elk gerecht een bijpassende whisky geserveerd.”

Edwin: „In het begin liep het nooit zo lekker in de keuken, altijd ruzie. Maar de laatste jaren horen we opeens van vrienden die ons zien koken dat we een geoliede machine zijn.”

Geen magnetronmaaltijden

Iwona: „Wij hebben iemand die ons helpt met het huishouden, twee keer in de maand.”

Edwin: „En onderling hebben we de taken onbewust verdeeld. Ik opruimen, Iwona schoonmaken. Ik houd van opgeruimd en strak, geen frutseltjes. En Iwona is… wat losser dan ik.”

Iwona: „Het huis is geen museum, hè. Meestal doen we op zaterdag boodschappen voor meerdere dagen.”

Edwin: „We krijgen een keer in de week een groente- en fruitpakket van biologische boeren opgestuurd. De verleiding om iets van de toko te halen als je laat van je werk komt is groot, dus meestal maken we op zondag iets wat we aan het begin van de week nog kunnen eten, zoals een grote pan soep. De rest van de week koken we wel vers, we hebben niet eens een magnetron.”

Ooit naar de Himalaya

Edwin: „We hebben elkaar in 2003 leren kennen in de kroeg in Den Haag.”

Iwona: „Ik was 23, jij 27. We studeerden allebei, en ik kwam hier als uitwisselingsstudent uit Polen. Ik heb toen besloten in Nederland te komen wonen. We gaan altijd met Kerst naar Polen, dat is een stilzwijgende afspraak met mijn moeder. Ook ga ik gemiddeld twee keer per jaar een weekendje erheen. En we bellen twee keer in de week.”

Edwin: „Iwona wil naar de Himalaya. Dat hebben we al twee keer uitgesteld.”

Iwona: „Ik ben gek op wandelen en op de bergen.”

Edwin: „We hebben de route al helemaal uitgestippeld en een paar keer op het punt gestaan te boeken, maar de afgelopen twee jaar was het niet te combineren met werk. Een bedrijf opbouwen, meer dan drie weken weg zijn én onbereikbaar zijn, dat wil ik nu niet.”

Iwona: „Ik zou wel alleen kunnen gaan, maar het lijkt me zonde om dit niet met elkaar te delen. Dit is echt iets wat je met z’n tweeën moet doen.”

Edwin: „En dat gaat ook zeker gebeuren.”