Verstappen start GP van Spanje vanaf knappe plek vier

De jonge Nederlander had in de kwalificaties even zicht op de eerste startrij. Lewis Hamilton begint vanaf pole position.

Max Verstappen in de cockpit van zijn nieuwe team Red Bull.
Max Verstappen in de cockpit van zijn nieuwe team Red Bull. Foto Frits van Eldik/ANP

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Spanje in de Formule 1 vanaf een knappe vierde plaats. Het is zijn beste kwalificatieresultaat tot op heden. Met een tijd van 1:23,087 eindigde de Nederlander op het Circuit de Catalunya in Barcelona ruim een seconden achter de nummer één Lewis Hamilton. Het wordt de eerste race voor Verstappen na zijn overstap naar het team van Red Bull.

Twitter avatar F1 Formula 1 PROVISIONAL CLASSIFICATION: END OF QUALIFYING

HAM roars back and RIC still top dog at Red Bull

#SpanishGP #Quali https://t.co/zK6kUZd3dH

Verstappen reed een stabiele kwalificatie en nestelde zich al in de eerste sessie op plaats drie. In de derde sessie klom de jonge Nederlander zelfs even op naar plaats twee, maar later in de afsluitende kwalifictieserie werd hij nog door meerdere rijders gepasseerd, onder wie ploeggenoot Daniel Riccardo, die een tijd van 1.22.680 reed. Nico Rosberg vergezelt zijn Mercedes-teamgenoot Hamilton op de eerste startrij.

Red Bull verraste anderhalve week geleden door Verstappen over te hevelen vanuit satellietteam Torro Rosso. De Russische coureur Daniil Kvyat bewandelde de omgekeerde weg. Hij werd teruggezet nadat hij meerdere fouten maakte in de Grand Prix van Rusland.

Evenaring beste Nederlandse startplek

Met zijn vierde plaats morgen bij de GP van Spanje evenaart Verstappen volgens persbureau ANP de beste Nederlandse kwalificatiepositie in de Formule 1. Jan Lammers startte in 1980 in de GP van Amerika op Long Beach eveneens vanaf plek vier.