Vakbonden op ramkoers over KLM-cao

Het overleg over een cao voor het grondpersoneel van KLM is stukgelopen. Vrijdagmiddag lieten de vijf betrokken vakbonden in een gezamenlijke brief aan de KLM-directie weten dat zij het overleg opschorten. Zij eisen dat KLM de cao-voorstellen uiterlijk woensdag intrekt. Alleen als dat gebeurt willen de bonden verder praten. Voor 19 mei is een actie gepland bij het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen.

Het gemeenschappelijk optrekken van FNV, CNV, De Unie, VHKP en NVLT is uniek. Bij het grondpersoneel gaat het om circa 16.000 banen, ondermeer technici, en bagageafhandelaars en grondstewardessen.

De vakbonden vinden de KLM-voorstellen niet passen bij de resultaten van 2015, toen Air France-KLM voor het eerst sinds jaren weer winst boekte, mede dankzij de lage olieprijs. Ze verzetten zich tegen het uitblijven van loonsverhoging, minder vrije dagen, wijziging van het pensioenstelsel en het inhuren van uitzendkrachten voor lage banen.

De directie houdt vast aan 700 miljoen euro bezuinigingen tot 2020 en een jaarlijkse productieverhoging van vier procent. In een reactie schrijft de directie: „De resultaatverbetering in 2015 is hard nodig om de broodnodige investeringen te kunnen doen, waardoor groei van KLM en daarmee het behoud van de werkgelegenheid gerealiseerd kan worden.” KLM is bezig met een vlootvernieuwing en voegde recent veel nieuwe bestemmingen toe aan het netwerk.

Tot nu toe had vooral Air France moeite om hervormingen doorgevoerd te krijgen en accepteerden de Nederlandse bonden de ingrepen. Met deze botsing lijkt dat voorbij.