Utrecht koopt laatste sekspanden in centrum

De gemeente Utrecht koopt de laatste sekspanden op die nog in het centrum staan. Voor de negen panden in de Hardebollenstraat betaalt de gemeente ruim 5,8 miljoen euro. Dat meldt burgemeester Jan van Zanen vrijdag in een verklaring.

Als het aan de gemeente ligt, is prostitutie in Utrecht straks alleen nog maar mogelijk langs het Zandpad – buiten het centrum. Daar komen 162 kamers waar prostituees hun werk kunnen doen. De ramen in de Hardebollenstraat werden drie jaar geleden gesloten wegens verdenkingen van uitbuiting en mensenhandel. Inmiddels is er met het bedrijf Freya een nieuwe exploitant gevonden die zeventien peeskamers wil openen, Maar dus niet in het centrum.

Freya diende in 2013 een verzoek in voor de exploitatie van twee prostitutiezones – het Zandpad en de Hardebollenstraat – maar na wijziging van het bestemmingsplan bleef alleen de eerste over. De gemeente weigerde de vergunning af te geven, waarop Freya een bezwaarschrift indiende.

De rechter maande de gemeente onlangs haast te maken met de behandeling daarvan. De buurt is tegen de terugkeer van de sekswerkers. Burgemeester Van Zanen vraagt Freya om geduld: „Ik begrijp dat we opnieuw een beroep doen op het geduld van Freya en de sekswerkers voor wie het allemaal lang duurt.”

Vanaf 2017 moet het Zandpad heropend worden. De gemeente had echter lange tijd moeite bouwers en exploitanten te vinden, inmiddels is er een bouwer gevonden. (NRC)