Toezichthouder FIFA stapt op na wijziging regels

De Italiaan Domenico Scala stelt dat commissies hun onafhankelijkheid verliezen nu FIFA-topman Infantino zelf leden kan ontslaan.

Domenico Scala vrijdag op het congres van de FIFA in Mexico-Stad.
Domenico Scala vrijdag op het congres van de FIFA in Mexico-Stad. Foto Henry Romero/Reuters

Domenico Scala, één van de mannen die de hervormingen binnen de wereldvoetbalbond FIFA gestalte moet geven, is zaterdag opgestapt. De Italiaan was voorzitter van de auditcommissie en daarmee toezichthouder op onder meer het uitvoerend bestuur. Hij is van mening dat de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino vrijdag de onafhankelijkheid van zijn orgaan heeft weggenomen.

Op het congres van de wereldvoetbalbond in Mexico-Stad stemden de 187 aanwezige leden gisteren met een grote meerderheid (186 tegen 1) in met een voorstel dat het bestuur van de FIFA de macht geeft om zelf leden van onafhankelijke commissies aan te stellen of te ontslaan, zoals de auditcommissie waar Scala voorzitter van was. Zo kan Infantino nu dus persoonlijk openstaande vacatures voor die organen invullen.

Volgens de Scala ondermijnt het besluit de macht van “een belangrijk orgaan binnen de FIFA” en vernietigt het “een substantieel deel van de hervormingen”:

“Het zal nu dus mogelijk zijn voor de bestuursraad om onderzoeken naar individuele leden op enig moment te belemmeren door de commissie te ontbinden of door hen het zwijgen op te leggen door te dreigen met ontbinding.”

Infantino: flexbiliteit belangrijk

Voorheen konden leden van toezichthoudende commissies alleen worden ontslagen op het jaarlijkse congres, waar alle 211 leden van de FIFA stemrecht hebben. Volgens voorzitter Infantino heeft de bond niets verkeerds gedaan met de wijziging. “We volgen een democratische procedure. Als we niets doen worden we bekritiseerd, als we wel handelen ook. Moeten we altijd één jaar wachten om iemand te vervangen die iets fout heeft gedaan? We moeten flexibel kunnen zijn.”