Samoura uit Senegal machtigste vrouw in het voetbal

Fatma Samoura Senegalese doorbreekt het ‘grasplafond’ bij voetbalbond.

De FIFA heeft voor het eerst een vrouw aangesteld in de top van de organisatie. De Senegalees Fatma Samoura, topfunctionaris bij de Verenigde Naties in Nigeria, wordt secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond. Zij is de opvolger van de Fransman Jérôme Valcke, die begin dit jaar werd ontslagen wegens onder meer de onrechtmatige doorverkoop van WK-tickets. Zijn taken werden het voorbije jaar waargenomen door de Duitser Markus Kattner.

In het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond hadden al sinds 2013 meerder vrouwen zitting, maar Samoura wordt nu de machtigste vrouw in het door mannen gedomineerde voetbalbestuur. Zij leidt het bestuur en wordt rechterhand van voorzitter Gianni Infantino. In de nieuwe organisatiestructuur van de FIFA heeft het bestuur met gekozen leden minder macht: het omstreden uitvoerende comité van 24 bestuurders wordt omgevormd tot een strategische, niet-uitvoerende ‘FIFA Council’ met 37 leden.

De afgelopen februari gekozen FIFA-voorzitter Infantino wilde graag „iemand van buiten de voetbalwereld”, zei hij tijdens het jaarlijkse FIFA-congres in Mexico. „Fatma is een vrouw met internationale ervaring en visie die heeft gewerkt aan de meest uitdagende kwesties van onze tijd.” Samoura kijkt uit ernaar uit om haar „bestuurlijke ervaring en kennis op het gebied van compliance uit te oefenen op het hervormingswerk van de FIFA dat al aan de gang is”, zo liet ze optekenen in een persbericht.

De FIFA kampt met de gevolgen van een groot corruptieschandaal waarbij tientallen voetbalbestuurders uit met name Noord-, Midden- en Zuid-Amerika zijn gearresteerd het afgelopen jaar na een onderzoek van de Amerikaanse opsporingsautoriteiten naar jarenlange corruptie bij onder meer de verkoop van televisierechten. In de nasleep daarvan trad afgelopen februari de reeds geschorste voorzitter Sepp Blatter af na ruim zeventien jaar.

De Australische Moya Dodd, FIFA-bestuurslid sinds 2013, sprak in NRC november vorig jaar van „een grasplafond”, waardoor vrouwen in het voetbal niet tot het bestuursfuncties doordringen. „Terwijl uit onderzoek blijkt dat verandering pas echt op gang komt als vrouwen minstens 30 procent van de bestuursfuncties vervullen. Cultuuromslag draagt bij aan integriteit en goed bestuur. Zo werkt het.” (NRC)