Recordaantal klachten over vwo-examen Nederlands

Het aantal klachten staat op 22.264. Het record stond op naam van het vwo-examen Nederlands van 2015.

Volgens de laatste cijfers staat het aantal klachten op 22.264. Foto Rick Nederstigt / ANP

Het Nederlands-examen voor vwo heeft vrijdagavondlaat een recordaantal klachten opgeleverd. Dat heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) bekendgemaakt. Donderdag was al duidelijk dat het aantal klachten in hoog tempo opliep.

Volgens de laatste cijfers staat het aantal klachten op 22.264. De vorige recordhouder was het Nederlands vwo-examen van vorig jaar, met 22.025 klachten. Op de derde plaats staat het havo-examen economie van 2015, met 13.431 klachten.

Website even uit de lucht

Wegens de drukte op de LAKS-website was de site zelfs even niet bereikbaar. Volgens LAKS-klachtencoördinator Loran Hempenius gingen de klachten puur om de inhoud van het examen en niet om andere redenen - zoals twee jaar geleden bij het examen Frans toen het examen was gestolen.

De klachten gaan volgens Hempenius vooral over de lengte van het examen, zo valt te lezen in het persbericht van LAKS:

“Er waren vijf teksten, terwijl een ‘normaal’ Nederlands examen er meestal vier telt. Daarnaast was de laatste tekst erg moeilijk, waardoor de meeste kandidaten niet aan de laatste twee vragen zijn toegekomen. Al met al was het echt een rotexamen, als ik die klachten zo zie.”