Oostenrijk ziet af van hek bij grens met Italië

Oostenrijk ziet af van zijn omstreden plan voor de sluiting van de Brennerpas, een van de belangrijkste doorvoerroutes naar Italië door de Alpen, om de migrantenstroom te ‘managen’. Dat heeft de Oostenrijkste regering vrijdag gezegd. De aangekondigde herinvoering van grenscontroles en de bouw van een hek bij de Brennerpas leidde tot felle kritiek van Italië en van de Europese Unie.

De maatregel is „op dit moment” niet gerechtvaardigd, zei de nieuwe Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka op een persconferentie met zijn Italiaanse collega Angelino Alfano. „Het aantal illegale migranten is de laatste weken bijna gedaald tot nul.”

Ondanks de kritiek begon Oostenrijk Wenen vorige maand van de voorbereidingen voor de bouw van een hek van 370 meter bij Brenner. Dit werd geïnterpreteerd als een reactie op de overwinning van de rechts-nationalistische FPÖ in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

De Europese Unie keurde donderdag bij speciaal besluit goed dat Schengen nog enkele maanden wordt opgeschort. Tot november mogen EU-lidstaten afwijken van de afspraken rondom de vrijreizenzone en hun grenzen extra blijven controleren. Daarna moet Schengen hersteld zijn.

Verschillende lidstaten stelden de vanwege de vluchtelingencrisis extra grensbewaking in, maar de maximaal toegestane termijn van deze maatregelen loopt deze maand af. Het speciale besluit van de EU geldt overigens niet voor de Brennerpas. (AFP)