Oogstbericht over 2015

De Bordeaux uit 2015 is van ‘oplegkwaliteit’ leest Harold Hamersma.

Château Siran, Margaux: en primeur circa27 euro. Bolomey.nl
Château Siran, Margaux: en primeur circa27 euro. Bolomey.nl

Naar aanleiding van mijn artikel van vorige week ontving ik wat verontruste berichten. Ik schreef over een wijnkelder waarvan het leeuwendeel van de inhoud een uiterste consumptiedatum kende die allang verstreken was. „Of de port die zij en haar man als huwelijkscadeau hadden gekregen dan nog wel goed was?”, whatsappte oude vriendin Mirjam. Als bijlage had zij een afbeelding van een fles vintageport uit 1983 meegestuurd. Ik kon haar geruststellen: „Houdt langer stand dan het gemiddelde huwelijk.” Daarvan kon ze humor wel inzien. Mirjam is al weer jaren geleden van die man gescheiden.

Ook ontving ik een mailtje waarin geïnformeerd werd hoe lang Château Gloria 2013 uit St. Julien, Bordeaux, bewaard kon worden. Onlangs had de vragensteller een paar kisten uit het geboortejaar van zijn dochter Gloria gekocht. Het was de bedoeling om deze te schenken tijdens het diner ter ere van haar eenentwintigste verjaardag. Voor hem had ik minder feestelijk nieuws: juist dat jaar was dramatisch. Kernwoorden: rampzalig voorjaar, regen en verrotting, slechtste oogst sinds 1992. En van die laatste is mijn dochter Julia het slachtoffer geworden. In een verhoogde staat van roze wolk had ik uit haar geboortejaar een kist aangeschaft van mijn favoriete Margaux, 1er grand cru classé Château Margaux. Maar ook deze, als een van de allerbeste uit de Bordeaux 1885-classificatie bekend staande wijn, had in dit jaar geen ‘oplegkwaliteit’. En mijn proefnotities nodigden ook al niet uit tot het ophangen der slingers: ‘onrijpe tonen, paprikazweem, weinig diepgang.’

Enfin, inmiddels bereiken mij de eerste Bordeaux 2015-oogstberichten. Het Engelse wijnblad Decanter dubt tussen „very good” of „truly great”. Het vaderlandse Perswijn noteert „een geweldig jaar, prachtige en soms grootse wijnen”. En importeur Bolomey rept op zijn online-initiatief Bordoverview over „erg goed en een heel hoog niveau”. Koop voor die kleintjes die vorig jaar geboren zijn bijvoorbeeld Château Siran. Een zeer betaalbare Margaux: en primeur, circa 27 euro. Hierover zijn alle drie de bronnen erg te spreken. Eén maar: Decanter verwacht dat de wijn al rond 2034 op zijn top is. Een diner ter ere van de achttiende verjaardag dan maar?