Onvermoeibaar

Doordat er vorige week belangrijke voetbalwedstrijden waren, was het rustig bij de snelschaakmatch van vijftig partijen tussen Hing Ting Lai en Dimitri Reinderman in het Amsterdamse schaakcafé De Laurierboom, zodat ik alles wat ze deden goed kon zien. Lai, die 19 jaar is en zowel vorig jaar als dit jaar jeugdkampioen van Nederland werd, had een jaar geleden zo’n match gespeeld tegen Manuel Bosboom en toen met 32 - 18 gewonnen.

Bosboom heeft een grote reputatie als vluggeraar; in 1999 won hij in een snelschaaktoernooi in Wijk aan Zee een partij van Kasparov. Toch werd er gedacht dat de lat dit jaar voor Lai wat hoger gelegd moest worden door grootmeester Dimitri Reinderman als tegenstander op te laten treden. Die deed het inderdaad wat beter dan Bosboom, maar het scheelde niet veel. Ze speelden met drie minuten bedenktijd voor de hele partij (zonder increment) en Lai won deze keer met 29½ - 20½.

Intussen speelde Bosboom op straat een eigen match tegen internationaal meester Albert Blees. De zon scheen en er stond bier op hun tafeltje. De sfeer was ontspannen en daar paste bij dat ze zich de ouderwets ruime bedenktijd van vijf minuten per partij hadden gegeven. Toen Reinderman (43) in een korte pauze in zijn eigen match even buiten kwam, zei hij bestraffend tegen Bosboom (53): „Je wordt oud. Vroeger zou je met drie minuten spelen.”

Hing Ting Lai is jong en wordt niet gauw moe. De dag daarvoor had hij in Rotterdam de laatste ronde gespeeld van het jeugdkampioenschap, dat hij won met de mooie score van 8 uit 9. Bovendien werkte hij daar ook aan het dagelijkse toernooi bulletin mee door partijanalyses te maken. Zoiets deed de grote Deen Bent Larsen omstreeks 1960 ook : overdag schaken in het Hoogovenstoernooi en ’s nachts de perschef Berry Withuis helpen met het toernooibulletin.

Volgens Reinderman heeft Lai in het snelschaak de kracht van een sterke grootmeester. In het gewone schaak nog niet, maar dat zal vast snel komen. Hing Ting Lai was de beste speler in het jeugdkampioenschap, maar de leukste was misschien Limburger Max Warmerdam (16). In bijna al zijn partijen gebeurde iets bijzonders.

Sebastian Halfhide - Max Warmerdam, NK jeugd Rotterdam 2016

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Lg5 Pbd7 7. De2 h6 8. Lh4 g6 9. f4 e5 10.0-0-0 Een opmerkelijk idee. Wit gaat beide paarden offeren. 10...exd4 Zwart neemt de uitdaging aan. Eerder dit jaar deed zwart in Biolek-Navara, Tsjechisch clubkampioenschap, het kalme 10...Le7 en ook toen won zwart. 11. e5 dxc3 12. exd6+ Met 12. exf6+ kon wit zijn twee stukken terugwinnen, maar na 12...Pe5 13. fxe5 Le6 zou zwarts koning veiliger staan dan die van wit. Daar offer je niet voor. 12...Le7

Zie diagram

Wit staat twee stukken achter en als hij er een terugwint met 13. dxe7 verliest hij zijn aanval na 13...Dxe7. 13. bxc3 Dit is ook niet goed. Het beste was waarschijnlijk het rustig versterken van de druk met 13. De3, met de bedoeling 14. Lc4 en 15. The1. Ook dan is het de vraag of wit genoeg heeft voor het geofferde materiaal, maar de stelling zou moeilijk blijven voor zwart. 13...Kf8 14. g4 Lxd6 15. Txd6 De7 Zwart is uit de zorgen en hij heeft nog steeds een stuk meer. 16. Dd2 g5 17. fxg5 Pe4 18. Dd4 Tg8 19. Txh6 Iets hardnekkiger was 19. Lg3. 19...Da3+ 20. Kd1 Pxc3+ 21. Kd2 Pb1+ 22. Ke2 Dc5 23. Dd3 Begrijpelijk dat wit niet de dames wil ruilen, maar er zat niets anders op. 23...De7+ Nog sterker was de grappige computerzet 23...Pf6. 24. Kd1 Pc5 25. Dd4 Pe4 26. Lc4 Pec3+ 27. Kc1 Da3 mat.