Oekraïne wint Eurovisie Songfestival, Douwe Bob elfde

Het nummer 1944 van Jamala haalde meer punten dan Australië en de gedoodverfde favoriet Rusland.

Jamala viert de winst.
Jamala viert de winst. AFP / Jonathan Nackstrand

Oekraïne heeft zaterdagavond verrassend het Eurovisie Songfestival in Stockholm gewonnen. Het nummer 1944 van Jamala kreeg meer punten dan Australië en de van tevoren gedoodverfde winnaar Rusland. Douwe Bob eindigde met zijn nummer Slow Down op de elfde plaats.

De hartenkreet van zangeres Jamala viel het meeste in de smaak. Ze zong over de deportatie van de Tataren door de Russen onder dictator Stalin. NRC-muziekjournalist Amanda Kuyper over het nummer:

“Met haar mystieke keelklanken en uithalen is het klaaglied 1944 van Jamala voor de Westerse oren een ware uitdaging. Maar ze verpakte er slim haar politieke protest in en de beelden om haar heen waren ronduit spectaculair. Een onverwachte dreun.”

Bekijk het optreden van Jamala:

Rusland werd van tevoren gezien als favoriet. Het optreden ging gepaard met ingenieuze visuals, die geïnspireerd waren door die van de Zweedse winnaar van vorig jaar. Van de Nederlandse vakjury kreeg You Are The Only One van Sergey Lazarev geen enkel punt.

Australië kreeg verreweg de meeste punten van de Europese vakjury’s, maar bij door de ronde ‘televoting’ werd dit land uiteindelijk verrassend genoeg ingehaald door Oekraïne.

Prima uitvoering Douwe Bob

Douwe Bob eindigde net buiten de top 10, op de elfde plaats. Slow Down kreeg onder andere twaalf punten van IJsland toebedeeld. Van België kreeg de zanger vier punten.

Amanda Kuyper over zijn optreden:

“Het was een prima uitvoering van Douwe Bob. Alles volgens timing, met de juiste bewegingen, subtiele blikken en knipogen, en de vitale zang van Douwe die omhoog stuwde.”

Over zijn elfde plaats schrijft ze:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Douwe Bob 11e…. De winst zou lastig voor hem worden, maar deze plek in de middenmoot zag ik toch niet aankomen. #esf16

Bekijk hier het optreden van Douwe Bob terug:

Bekijk onze fotoreeks over het Songfestival: