Gesloten liveblog

Teruglezen: Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2016

Douwe Bob stond zaterdagavond in de finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm, nadat hij afgelopen week in de halve finale genoeg stemmen van de vakjury en de televisiekijkers wist te krijgen. Hij nam het namens Nederland op tegen 25 andere landen. Updates door Romy van der Poel (vanuit het perscentrum in Zweden), Liza van Lonkhuyzen en muziekredacteur Amanda Kuyper.

Volgend jaar in Oekraïne

Douwe Bob werd zaterdagavond elfde in de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Stockholm. Oekraïne was de verrassende winnaar. Zangeres Jamala behaalde met 1944 de meeste punten. Het lied is politiek beladen: het gaat over de deportatie van Krim-Tataren door de Sovjet-Unie.

Nederland kreeg 153 punten, 114 van de vakjury en 39 van de televisiekijkers, die ieder de helft van het aantal stemmen bepaalden. Australië leek lang de winst te pakken, maar eindigde toch tweede. Het land deed voor de tweede keer mee, omdat het evenement daar populair is.

Avontuur voorbij

Douwe Bob bedankt zijn fans met een video over zijn Songfestivalavontuur.

Oekraïne wint

Oekraïne wint. De hartenkreet van zangeres Jamala viel het meest in de smaak. Ze zong over de deportatie van Tataren door de Russen onder dictator Stalin. Veel Ruslandfans waren dan ook niet blij met haar lied.

Het optreden van Jamala:

Australië eindigt als tweede, Rusland wordt derde. Douwe Bob wordt elfde met zijn lied 'Slow Down'. Nederland kreeg 39 punten van de kijkers thuis. Dat is minder dan Douwe Bob van de vakjury’s kreeg.

De top 10 uit

De vakjury’s hebben hun punten gegeven. Australië blijkt de grote favoriet, het land staat met 320 punten op de eerste plaats. Nederland begon goed, maar eindigde op een elfde plek, met 114 punten. Nu worden de stemmen van de kijkers thuis bekendgemaakt.

Nederland zakt

De meest recente stemrondes pakten niet goed uit voor Nederland. Nederland zakt naar de achtste plek, Australië staat bovenaan.

Het is spannend

Nederland klimt, en daalt weer. Tussen de vele bedankjes en complimenten voor de organisatie van deze editie van het Eurovisie Songfestival door, staat Nederland inmiddels op de vijfde plaats.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Dat gaat helemaal niet gek zo @esf16

Punten binnen

Nederland kreeg twaalf punten van IJsland. Nog veel landen te gaan, maar het is een aardig begin. Rusland staat vooralsnog bovenaan.

Douwe Bob in cijfers

De finale trekt zo'n 80 miljoen kijkers. Heeft Douwe Bob daar zelf wat aan gehad? Zeker. Vlak voor Douwes optreden in de eerste halve finale was de videoclip van Slow Down 1,8 miljoen keer bekeken op YouTube. De afgelopen dagen zijn daar bijna een miljoen views bijgekomen. Ook op Spotify werd zijn ‘Slow Down’ de afgelopen dagen veel beluisterd. Daar staat de teller inmiddels op 2,4 miljoen, dat is bijna 600.000 keer meer dan vijf dagen geleden. Zijn Facebookpagina kreeg er deze week meer dan 30.000 likes bij.

De Avrotros nam een cameraman mee naar Stockholm én een social media manager. Zij maakten dagelijks filmpjes en zorgden voor updates op zijn Facebook, Twitter en Instagram. Het filmpje van The Common Linnets die een optreden gaven in het leencafé van Douwe Bob was afgelopen dagen populair:

Het best bekeken filmpje is gemaakt in het leencafé van Douwe Bob. Franse deelnemer Amir kwam langs en zong ‘Une Belle Histoire’.

'Spannender dan we denken'

NRC-redacteur Romy van der Poel interviewde eerder Sietse Bakker (32), één van de vijf mensen in de wereld die weet wat de vakjury’s van het Songfestival hebben gestemd. Volgens Bakker kan het spannend worden, "spannender dan we denken".

In beeld

In deze In beeld-serie hebben we foto's van alle optredens van de finale van het Eurovisie Songfestival op een rij gezet. Bekijk de serie.

Maja Suslin / Reuters

Michal Szpak voor Polen. Maja Suslin / Reuters

Recap

Voor de liefhebbers: alle deelnemers van deze 61e editie van het muziekfestijn in één montage.

Minder positief over Douwe

Terwijl Justin Timberlake het publiek in Zweden zijn nieuwe hit 'Can't stop the feeling' laat horen, doet Douwe Bob het minder goed bij de bookmarkers. Zaterdagochtend stond hij op een achtste plek in de voorspellingen, nu als dertiende.

Twitter avatar RomyvanderP Romy van der Poel Douwe Bob keldert ondertussen bij de bookmakers. Vanmorgen stond hij nog op een achtste plek. https://t.co/HfwwcP1Uxw

Optredens achter de rug

De optredens zitten erop. Hoe loopt het af voor Douwe Bob? Buzzfeed probeerde door gebruik van wiskunde te voorspellen wie er dit jaar wint. Douwe Bob wordt vijfde, volgens de berekeningen. Zweden gaat winnen, denken de auteurs te weten.

'Klaaglied Oekraïne ware uitdaging'

"Met haar mystieke keelklanken en uithalen is het klaaglied 1944 van Jamala voor de Westerse oren een ware uitdaging. Maar ze verpakte er slim haar politieke protest in en de beelden om haar heen waren ronduit spectaculair. Kan wel eens een onverwacht grote steun krijgen", verwacht NRC-redacteur Amanda Kuyper.

Justin Timberlake in de pauze

Deze week werd bekend dat Justin Timberlake in de pauze van het Songfestival optreedt. Het is overigens de eerste keer dat een internationaal popidool optreedt tijdens het Songfestival. Vrijdag repeteerde hij al in de Globe in Stockholm. Timberlake begon met zijn hit 'Rock Your Body', maar bleek vooral gekomen op zijn single ‘Can’t Stop the Feeling’te promoten.

Het interview op het podium met Timberlake werd ook alvast gerepeteerd (spoiler alert!). Timberlake vertelde dat hij de afgelopen twee edities van het Songfestival had gekeken. Hij noemde het Songfestival een ‘echte songwriters-wedstrijd’. Zal Justin weten hoeveel nummers er daadwerkelijk door de deelnemers worden geschreven?

Dit jaar wordt het Songfestival overigens voor de eerste keer ook live in de VS uitgezonden.

Engeland maakt geen indruk

NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper is allerminst onder de indruk van Engeland. "Slappe tegenvallende inzending van Engeland die met futloos dertien in een dozijn popduetje denkt de massa te vervoeren. Jammer."

AFP  / Jonathan Nackstrand

AFP / Jonathan Nackstrand

Opgepompte rock uit Georgië

"Heerlijk, de klein beetje bijtende opgepompte rock van de band Young Georgian Lolitaz uit Georgië", schrijft NRC-redacteur Amanda Kuyper. "Prima dat er plek is voor dit soort vreemde eenden die verder natuurlijk weinig kans zullen maken."

AFP  / Jonathan Nackstrand

Nika Kocharov met de Young Georgian Lolitaz. AFP / Jonathan Nackstrand

Douwe Bob fan van de Armeense Iveta

Model en zangeres Iveta Mukuchyan (29) begrijpt dat het ook een modeshow is. Ze verschijnt zaterdagavond in een gestreept bodysuit met cape van het bekende Armeense modehuis Kivera Naynomis. De Armeense groeide op in Duitsland, ze deed daar ook mee aan The Voice. Douwe Bob sprak in het radioprogramma Giel zijn waardering uit voor de vocaliste: “Ik vind haar gewoon een heel lekker wijf. Ze is een heel intelligent meisje.’’

AP / Martin Meissner

Iveta Mukuchyan voor Armenië. AP / Martin Meissner

Vete in het perscentrum

In het perscentrum wordt een kleine vete tussen Oekraïne en Rusland uitgevochten, zo meldt NRC-redacteur Romy van der Poel die ter plaatse is. Tijdens de Russische act begonnen de Russen op de tafels met vlaggen te zwaaien en te juichen, tientallen camera’s stonden eromheen om dat vast te leggen. De Oekraïners proberen dat dat te overtreffen door nog harder te juichen.

De Russen zijn niet blij met het nummer van Oekraïne. Zangeres Jamala zingt over de deportatie van Tataren door de Russen onder dictator Stalin. Het lied 1944 begint in het Engels met de tekst: "Als er vreemdelingen komen, en ze komen naar je huis. Ze vermoorden je en zeggen: Wij zijn onschuldig." Volgens de reglementen van het Eurovisie Songfestival zijn liedjes met een politieke lading verboden. Maar dit nummer gaat over haar oma, aldus Jamala, en dat maakt het volgens haar meer persoonlijk dan politiek.

Twitter avatar RomyvanderP Romy van der Poel De Oekraïners probeerden net harder te juichen dan de Russen. Er stonden tientallen cameraploegen om ze heen. #eurovision

Twitter avatar JorisWasHier Joris Belgers Veel aandacht voor Oekraine, veel applaus door iedereen in perszaal #esf16 #eurovision https://t.co/TUvzNa5Mid

Eurodance van Spanje

NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper is niet onder de indruk van Spanje. "Nauwelijks beklijvende Eurodance. Gezellig, maar dat zal verder geen potten breken."

10 seconden stilte

Een origineel voorstel van cabaretier Tijl Beckand.

Twitter avatar TijlMTBeckand Tijl Beckand Als @douwe_bob wint stel ik voor dat we voortaan op 14 mei om 21:22 u 10 sec stilte houden! #Eurovision

'Rusland gedoodverfde winnaar'

Rusland is volgens NRC-redacteur Amanda Kuyper de gedoodverfde winnaar - al hebben de compromitteerde foto’s die zaterdag opdoken er een beetje de glans van afgehaald. "Heel goed bedacht popliedje dat door slimme staging enorm veel kans maakt: echt ingenieuze visuals (die totaal geïnspireerd zijn door die van de Zweedse winnaar van vorig jaar) en prima wat nasale zang."

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Rusland met übercoole visuals. Mogelijke winnaar ondanks dat malle zinnetje - en plots opgedoken compromitterende foto's #esf16

REUTERS / Maja Suslin


Sergey Lazarev pakt namens Rusland flink uit met visuals. REUTERS / Maja Suslin


Verwarring over Lazarev

Zaterdagmorgen plaatste de Engelse krant The Sun een foto van Lazarev, met een vrouw die vastgeketend aan een verwarming ligt. Het Kremlin reageerde nuchter met "this are images to highlight domestic violence issues".

Rusland aan de beurt

Sergey Lazarev is favoriet met You Are The Only One. Vernuftige videoprojecties, minder vernuftige tekst: "Thunder and lighting/ It's getting exciting.” Tijdens een persconferentie zei hij dat, mocht hij winnen, homoseksuele festivalfans veilig zullen zijn in Rusland. Bovendien: "De komst van het festival zal een grote steun zijn voor de homogemeenschap in Rusland.”

80 kilo aan jurk

Kroatië Nina Kraljic is geen kanshebber volgens de bookies, maar haar jurk van tachtig kilo zullen we niet snel vergeten. De zilveren golfjesjurk van couturier Juraj Zigman geeft ook nog licht, wat past bij haar lied Lighthouse.

AFP  / Jonathan Nackstrand

Nina Kraljic voor Kroatië. AFP / Jonathan Nackstrand

Montell voor de tweede keer

Donny Montell uit Litouwen deed al eerder mee aan het Songfestival, in 2012. Toen eindigde hij als veertiende in de finale. Dit jaar wordt hij lager ingeschat, de bookmakers hebben hem bijna als laatste staan.

'Australië stevent af op top 3'

NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper over Australië: "Dramatisch sterke vertolking van Australische Dami Inn. Zeker top drie, met haar loepzuiver zang in de nooit in het Songfestival te vermijden powerballade met flinke emo-uithaal."

AFP / Jonathan Nackstrand

Dami Im namens Australië. AFP / Jonathan Nackstrand

Somebody tell Cyprus

Cyprus stuurt dit jaar een rockband, dat een nummer heeft dat volgens critici nogal veel wegheeft van ‘Somebody told me’ van The Killers.

Beter dan de repetities

Die laatste noot viel er goed af bij de Franse Amir. Van de positieve kant: het was veel beter dan zijn zeer onzuivere repetities want de zanger kampt met onzekere stembanden. Niettemin, zeer sympathiek popliedje met hoge scoorkans, aldus NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper over Frankrijk.

Australië bijna aan de beurt

De Australiërs maakten vorig jaar hun songfestivaldebuut. Toen mochten ze direct naar de finale. Nu moesten ze in de halve finale beginnen, net als de andere deelnemers. Dami Im, de Australische met Koreaanse roots, won drie jaar geleden de Australische X-Factor en bleek tijdens de repetities afgelopen dagen een grote verrassing. In een glitterjurk, liggend op een kubus, zingt ze over ‘The Sound of Silence’. Als Australië wint, wordt het Songfestival volgend jaar in Duitsland gehouden. Die kans is trouwens niet klein: het land staat nu op tweede bij de bookmakers.

Optreden van Douwe Bob terugzien

Voor wie niet genoeg kan krijgen van de speelse knipoog van Douwe Bob, is zijn optreden al online terug te zien:

'Geen optreden dat bijblijft'

"De Duitse Jamie Lee ging niet bepaald zuiver door haar nummer. Geen optreden dat, op haar onbegrijpelijke hoofdtooi na, bijblijft",
aldus NRC-redacteur Amanda Kuyper over Duitsland.

Niet zuiver

De Franse staatssecretaris voor Franse taal bleek onlangs ‘ontzet’ over de Franse Songfestival-inzendig. Amir, nummer vier bij de bookmakers, zingt namelijk een Engels refrein.

"You're the one that's making me strong, I'll be looking for you like the melody of my song."

Volgens Amir bereikt hij op die manier juist een heleboel mensen die anders de rest van het liedje – dat wel Frans is – niet hadden gehoord.

Frankrijk begon het Songfestival als één van de favorieten. Maar al tijdens de eerste repetities bleek hij niet zuiver te zingen; zijn hoge noten moesten worden opgevangen door een achtergrondkoortje dat niet op het podium staat. Bij de bookies staat Amir nu op de vijfde plek.

Tussen zomerhit en dancefloorfiller

NRC-redacteur Amanda Kuyper schrijft:

"Tussen zomerhit en dancefloorfiller was deze vertolking van Bulgarije een van de leukste van deze wedstrijd. Als stoere neopunker met pit en flair zong Poli Genova haar If Love was a Crime op zeer feestelijke wijze. Ze verdient een plek in de top zes."

Haarstylist uit Israël

"De Israëlische Hovi Star, talentvol haarstylist, mag dan misschien een bloedhekel hebben aan Douwe Bob, hij had een goed optreden," schrijft NRC-muziekredadcteur Amanda Kuyper. "Cliché onder een gouden vuurwerkregen zong hij de popballade Made of Stars die in zijn soort aardig fonkelde."

Bulgarije aan de beurt

Bulgarije doet vandaag voor de tiende keer mee aan het Songfestival. Zangeres Poli Genova moet het vanavond in elk geval niet van haar songteksten hebben: "If love was a crime then we would be criminals."

Kanshebber Zweden

Zweedse songfestivalinzending Frans is zeventien jaar oud en werkt aan een comeback. Tien jaar geleden stond hij dertien weken op 1 in Zweden, met een ode die hij schreef voor Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimović.

Zijn liedje ‘If i were sorry’ is een hit in Zweden, vanavond is hij een van de kanshebbers. De bookmakers hebben hem op de vierde plek staan.

Optreden van Douwe succes

Dat was een prima uitvoering van Douwe Bob. Alles volgens timing, met de juiste bewegingen, subtiele blikken en knipogen, en de vitale zang van Douwe die omhoog stuwde.

Opvallend was een flirtend "I love you" in de camera, tijdens de korte stilte.

Geen andere zinnen

Vrijdag tijdens de repetities van de finale veranderde Douwe Bob de laatste zinnen van zijn songtekst. "Slow down, brother. Slow down, Sister. And come together now." Dat is meer in de stijl van het Songfestivalthema: ‘Come together’.

Straks zal hij toch de originele versie zingen: "Slow down brother, slow down, if you can’t go on". De European Broadcast Union (EBU), de organisator van het Songfestival, is streng. Liedjes mogen niet op het laatste moment nog eens worden aangepast, om te voorkomen dat artiesten bijvoorbeeld op het laatste moment een politiek statement maken.

De Belgen trappen af

België mag openen. Aan het begin van de show optreden wordt gezien als nadeel, want dan zakt een act achter in het geheugen. "Zonde, want dit is een grote kanshebber die niet vergeten mag worden", zegt NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper. "Met het Another One Bites the Dust-intro schiet Voice of Vlaanderen-deelneemster Laura Tesoro (19) meteen raak. De funky discobeat is aanstekelijk, haar danspassen heerlijk catchy en van deze tijd."

Begonnen

Het feest is begonnen. Presentatoren Petra Mede en Mans Zelmerlöw zullen de avond aftrappen. Zelmerlöw won het Songfestival vorig jaar in Wenen met zijn lied Heroes. De Belgen treden zo als eerste op.

Stilte in Slow Down

Douwe Bob is klaar voor zijn optreden, zo laat hij weten via Twitter. Tijdens zijn lied Slow Down zal hij een korte stilte laten vallen. Dat is bedoeld om de boodschap van het liedje, om iets langzamer te gaan, kracht bij te zetten.

Twitter avatar douwe_bob Douwe Bob Ready for the grand opening! #eurovision... Are you ready? #teamdouwe #esc16 #slowdown https://t.co/w6duQJGYwv

Songfestival in feiten

Wie droeg een jurk van tachtig kilo? Winnen zangers of zangeressen vaker? Van welk land kwam de 95-jarige heilsoldaat Emil Ramsauer, de oudste deelnemer ooit? Het Songfestival 2016 in weetjes.

Maja Suslin / AP

Een jurk van tachtig kilo. Maja Suslin / AP

Stamkroeg van Douwe

NRC-muziekjournalist Amanda Kuyper meldt dat de sfeer er in de stamkroeg van Douwe Bob al goed inzit. Het gaat om café Hermes in Amsterdam. Het is het tweede huis van de zanger, en zijn vader. Eigenaresse en tevens peettante Béa Servais-Smit (52): "Douwe is hier dagelijks met zij vrienden. Zijn bril, zijn sleutels liggen hier zelfs." Ze is bloednerveus voor 'haar jongen'. In Hermes, waar ook de clip is opgenomen van Slow Down, is de finale van vanavond beter voorbereid dan afgelopen dinsdag. Toen werden ze overvallen door de druk - het café puilde uit. Dus zijn nu extra drank en consumptiemunten ingeslagen. Het café is nog bonter versierd, met wáár je maar kijkt foto's van Douwe Bob.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper In de stamkroeg van Douwe Bob (en zijn vader) zijn ze klaar voor de finale #esf16 #songfestival https://t.co/C4qLDoVnIv

Niet de zaal in

De 2000 aanwezige journalisten mogen vanavond niet de zaal in. Zij kijken de show op scherm in het perscentrum.

Twitter avatar RomyvanderP Romy van der Poel In de persruimte van #Eurovision gaan alle remmen al los. https://t.co/rH272zR76F

Bijna van start

Voor fans van het Eurovisiesongfestival is het moment aangebroken: de 61e editie van het muziekfeest begint zaterdagavond om 21:00 uur. De vorige keer dat Nederland in de finale stond, was in 2014. The Common Linnets werden toen tweede met het liedje Calm After The Storm. Vorig jaar viel Trijntje Oosterhuis in de halve finale af.