In debat over citeren te weinig oog voor kwaliteit werk Nijkamp

De NRC berichtte op 7 mei dat de VU verder onderzoek gaat doen naar het citatie-gedrag in het vakgebied van de econoom Peter Nijkamp. Citeergedrag (citeren) is iets anders dan geciteerd worden. Nijkamp wordt veel geciteerd (h = 85). Daar zitten minder dan 10% zelf-citaties bij (Social Science Citation Index). Er lijkt dus niets aan de hand.

De focus op citeergedrag (‘citeren’) in de discussie over integriteit is misplaatst. Citaties hebben de status van verwijzingen en voetnoten in een tekst. Inhoudelijk gaat het om de kwaliteit de hoofdtekst: bevat die een originele bijdrage? Natuurlijk is correct citeren altijd gewenst.

Sommige tijdschriften en referenten dwingen citaties af naar het eigen tijdschrift. Ook zijn er veel andere bronnen van fouten in de citatie-indexen. Individueel afwijkend citeergedrag heeft doorgaans weinig effect op ‘geciteerd worden’. De teksten van Nijkamp vind ik vaak interessant. In de discussie over zijn werk lijkt de intrinsieke kwaliteit ervan wel eens uit het oog verloren te worden.