In lange, violente carrière maakte hij veel vijanden

Mustafa Badreddine zou de troepen van Hezbollah in Syrië hebben geleid.

Mustafa Badreddine, de militair commandant van Hezbollah, had vele namen. Zijn nom-de-guerre was Zul Fikar, naar het zwaard van imam Ali, de neef van de profeet Mohammed, en een van de heiligste figuren in de shi’itische islam. In Jounieh, een badplaats bij Beiroet, waar hij een tweede leven als playboy leidde, kende men hem als Sami Issa. In Koeweit werd hij in 1984 onder de naam Elias Fouad Saab ter dood veroordeeld wegens terrorisme.

Hezbollah zegt dat Badreddine (55) vrijdag is omgekomen bij een „grote explosie” bij de luchthaven van Damascus. Zijn leven vat drie decennia van geweld in het Midden-Oosten samen. Van de aanslagen op de Franse en Amerikaanse ambassades in Koeweit in 1983 tot oorlog in Syrië, waar de Libanese beweging Hezbollah vecht aan de zijde van het regime tegen sunnitische rebellengroepen.

Badreddine is gisteren is begraven in Beiroet, naast Imad Mughniyeh, zijn voorganger die in 2008 in Damascus werd vermoord tijdens een gezamenlijke operatie van de Israëlische Mossad en de Amerikaanse CIA.

Door wie Badreddine om het leven is gebracht is onduidelijk. Hezbollah heeft een grondig onderzoek aangekondigd. In Libanese media wordt gesuggereerd dat het om een Israëlische luchtaanval ging. Als dat zo is zal Israël het nooit toegeven.

Het komt Israël goed uit dat Hezbollah de handen vol heeft in Syrië. Maar Israël is niet vergeten dat het zelf vijand nummer één is voor Hezbollah. Daarom heeft de afgelopen jaren zeker acht luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië, meestal tegen wapentransporten voor Hezbollah.

Toch valt niet uit te sluiten dat Syrische rebellen achter de aanslag op Badreddine zitten. Hij had vele vijanden. Op Twitter-accounts die gelieerd zijn aan Jabhat al-Nusra werd beweerd dat hij omkwam bij de strijd om Khan Touman, ten zuiden van Aleppo, en niet in Damascus.

Dat Badreddines dood een strategisch verlies is voor Hezbollah staat buiten kijf. Toen hij in Koeweit gevangen zat werden liefst drie vliegtuigen gekaapt, en tal van buitenlanders in Beiroet gekidnapt om zijn vrijlating te bekomen. Uiteindelijk ontsnapte hij pas toen Saddam Hussein in 1990 Koeweit binnenviel.

Volgens een profiel van The Daily Beast had Badreddine ook een tweede, liederlijk leven. Het artikel citeert documenten van het Libanon-tribunaal in Den Haag. „Als Issa was hij de facto eigenaar van juweliers in Beiroet. Hij had een appartement onder een andere naam in Jounieh, en een boot onder nog een andere naam. Hij reed in een dure Mercedes.”

Het tribunaal noemde Badreddine in 2011 als een van de vijf Hezbollah-leden die in 2005 de Libanese oud-premier Rafiq Hariri zouden hebben vermoord met een autobom. Badreddine zou het brein achter die aanslag zijn geweest. Hariri’s dood, omwille van zijn oppositie tegen de Syrische bezetting van Libanon, leidde tot een volksopstand die resulteerde in het vertrek van de Syrische troepen.

Toen de oorlog in Syrië uitbrak en het regime onder druk kwam te staan, stuurde Hezbollah versterkingen naar Syrië. Badreddine zou bevel hebben gevoerd over de Hezbollah-troepen in Syrië. Sindsdien zijn er al zo’n duizend begrafenissen geweest van Hezbollah-strijders die, net als Badreddine, in Syrië zijn gesneuveld.