Hoogste pollenconcentratie in tien jaar tijd

De bevindingen van het LUMC zullen voor hooikoortspatiënten niet als een verrassing komen.

Door de grote hoeveelheid pollen in de lucht was Nederland voor een groot deel bedekt met een geel laagje.
Door de grote hoeveelheid pollen in de lucht was Nederland voor een groot deel bedekt met een geel laagje. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Het warme en droge lenteweer vanaf 5 mei heeft geleid tot de grootste concentratie boompollen in tien jaar tijd. Dat schrijft Nature Today zaterdag op basis van bevindingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Nature Today is een website waarop onder meer biologen dagelijks publiceren over de natuur in Nederland.

Door warme weersomstandigheden kwamen eiken, beuken en dennenbomen tegelijk in bloei. Hierdoor werden grote hoeveelheden pollen geproduceerd, zo meldt Nature Today:

“Als we het pollen van berk, eik, beuk en den per dag optellen en vergelijken met de afgelopen tien jaar dan zien we dat de totale boompollenconcentratie alleen in 2006 nog hoger was dan dit jaar.”

Door de grote hoeveelheid pollen in de lucht was Nederland voor een groot deel bedekt met een geel laagje.

De bevindingen van het LUMC zullen voor hooikoortspatiënten niet als een verrassing komen. Zij en ook patiënten met luchtwegaandoeningen hadden de afgelopen dagen veel last. Bovendien was de luchtkwaliteit door de hoge concentratie ozon minder goed en is het ook het graspollenseizoen inmiddels van start gegaan. Vanaf 1 juni worden de hoogste graspollenconcentraties verwacht.