Hezbollah: soennieten schuldig aan dood Badreddine

De hoge commandant van de Libanese strijdgroep kwam volgens Hezbollah om door “artillerievuur van takfiri’s”.

Mustafa Badreddine werd vrijdag begraven in Beiroet. Zijn broers Adnan (linksvoor) en Hassan Badreddine (rechtsvoor) woonden de uitvaart bij.
Mustafa Badreddine werd vrijdag begraven in Beiroet. Zijn broers Adnan (linksvoor) en Hassan Badreddine (rechtsvoor) woonden de uitvaart bij. Foto Anwar Amro/AFP

De vooraanstaande commandant Mustafa Amine Badreddine van het shi’itische Hezbollah is vrijdag in Syrië door artillerievuur van soennitische extremisten om het leven gekomen. Dat meldt de aan Hezbollah gelieerde televisiezender al-Manar zaterdag. Eerder nog werd Israël door de Libanese strijdgroep aangewezen als schuldige.

In het statement noemt Hezbollah de takfiri als verantwoordelijken voor de dood van Badreddine. Dat zijn mensen die bepaalde gelovigen als afvalligen beschouwen wanneer zij niet hun versie van de islam belijden:

“Onderzoek toont aan dat de explosie die gericht was tegen een van onze kampen nabij de internationale luchthaven in Damascus (…) veroorzaakt werd door een artilleriebombardement dat was uitgevoerd door takfiri-groepen in het gebied.”

Het is niet bekend wanneer de commandant exact is overleden in Syrië. Hij kreeg vrijdag een militaire begrafenis in Beiroet, de hoofdstad van Libanon.

Badreddine verantwoordelijk voor operaties in Syrië

Badreddine was een van de hoogstgeplaatste leiders binnen de groep. In een verklaring liet Hezbollah vrijdag weten dat Badreddine betrokken was bij “de meeste operaties van de islamitische verzetsbeweging sinds 1982″. Hij was volgens de Verenigde Staten verantwoordelijk voor Hezbollahs militaire operaties in Syrië.

Hezebollah steunt momenteel de Syrische president Bashar al-Assad en vecht samen met regeringstroepen tegen verschillende groepen soennitische moslims, waaronder Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra. Volgens persbureau Reuters zijn tot nu toe ongeveer twaalfhonderd strijders van de shi’itische beweging omgekomen.

“De resultaten van het onderzoek (naar de dood van Badreddine) sterkt ons in ons idee dat we moeten doorvechten tegen deze criminele groepen en hen verslaan.”