Opinie

Goed idee, zonde dat het niet klopt

Een Canadese jongen van 15 jaar dacht een Maya-stad te hebben ontdekt op een satellietfoto. Het klopte niet, maar zijn idee was goed – en hij weet echt veel van Maya’s!

Je bent een vijftienjarig Canadees jongetje, waanzinnig geïnteresseerd in Maya’s en dan heb je ook nog eens een ontzettend leuk idee. Wat kan er nog misgaan?

Nou, dat je te maken krijgt met brave wetenschappers die geen bal verstand hebben van Maya’s, maar wel énorm enthousiast over je zijn. Geniaal! En dat allerlei journalisten je idee dan in de krant en op internet zetten. En op het Jeugdjournaal. Geniaal! Maar het klopte niet. Jammer. Dag jongetje!

Het overkwam William Gadoury. Hij was deze week even groot nieuws. Met oude sterrenkaarten zou hij op een satellietfoto een onbekende Maya-Stad in de Mexicaanse jungle hebben teruggevonden. Héél knap! De scholier had bedacht dat de steden van de oude Mayabeschaving in Mexico op nu wel heel verlaten plekken zijn gebouwd. Na de ineenstorting van de Maya-beschaving, 1.000 jaar geleden, verdwenen veel van die steden onder het oerwoud. Maya’s waren ook gek op sterren. Misschien hadden ze hun steden wel aan de hand van een sterrenkaart gebouwd. William zag een ster op een plaats waar nog geen stad bekend was. En ja hoor. Op een satellietfoto die hij van wetenschappers kreeg vond hij op die plaats vreemde rechthoeken in het bos. Natúúrlijk een Mayastad!

Door alle publiciteit kwamen echte Maya-experts in actie. Die pleken op de satellietfoto? Dat is een verlaten maïsakker van tien jaar oud of zo. Die sterrenposities van de steden? De Maya’s hádden niet eens sterrenkaarten. En er zijn zoveel sterren: als je maar lang genoeg kijkt lijkt er altijd eentje te missen.

Arme William. Gelukkig hebben de Maya-kenners voor hem veel lof. Een slimme en enthousiaste jongen, zeggen ze. En hij weet echt veel van Maya’s hoor. Gelukkig.