FedEx bezit nu 90 procent van de TNT-aandelen

Het Amerikaanse concern liet eerder weten haar bod gestand te doen als het meer dan 80 procent van de stukken in handen zou krijgen.

TNT Express komt zo goed als zeker in Amerikaanse handen.
TNT Express komt zo goed als zeker in Amerikaanse handen. Foto Remko de Waal/ANP

De overname van pakketbezorger TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot FedEx lijkt definitief doorgang te kunnen nu het bedrijf uit de Verenigde Staten bijna 90 procent van de TNT-aandelen in handen heeft. Dat blijkt uiteen gezamenlijke verklaring van de koeriersdiensten zaterdag. FedEx zei eerder het bod gestand te doen als meer dan 80 procent van de stukken zou worden aangemeld.

FedEx bood in april vorig jaar 8 euro per aandeel, wat neerkomt op een waardering van 4,4 miljard voor het gehele bedrijf. De deal liep aanvankelijk vertraging op doordat verschillende mededigingsautoriteiten hun toestemming moesten geven voor een overname. Onder meer de Europese Commissie onderzocht of door de overeenkomst niet een te grote machtsconcentratie zou komen te liggen bij één speler op de markt voor pakketbezorging.

Onlangs was het Chinese ministerie van Handel de laatste in een rij autoriteiten die de zegen gaf voor doorgang van de deal. De laatste horde waarop de overname nog kan struikelen, is een gebrek aan belangstelling bij de aandeelhouders van TNT Express. Uit de verklaring van zaterdag blijkt dat na sluitings van de aanmeldingstermijn in totaal 88,4 procent van de stukken in handen is gekomen van FedEx, ruim meer dan de eis van die partij.

Het Amerikaanse concern zal nu uiterlijke donderdag 19 mei bekendmaken of het bod op TNT Express ook daadwerkelijk gestand wordt gedaan.