‘Farmaceutische industrie betaalt artsen via omweg’

Artsen krijgen voor het geven van nascholing indirect geld van farmaceuten, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Operatiekamer in het operatiecentrum van het Academisch Medisch Centrum.
Operatiekamer in het operatiecentrum van het Academisch Medisch Centrum. Foto: Koen van Weel / ANP

Nederlandse artsen worden via omwegen betaald door de farmaceutische industrie, zonder dat dit wordt opgegeven bij het officiële Transparantieregister Zorg. Dat meldt de Volkskrant zaterdagochtend op basis van eigen onderzoek. De krant baseert het onderzoek op nascholingsagenda’s en navraag bij artsen, commerciële bureaus en farmaceuten.

Volgens de huidige regels hoeven de kosten voor nascholingen, cursussen die artsen geven aan hun collega’s die soms voor tienduizenden euro’s door farmaceuten worden gesponsord, niet in het transparantieregister te worden opgenomen. Het transparantieregister, dat vier jaar geleden werd opgezet om meer inzicht te krijgen in de gelden die artsen ontvangen van de farmaceutische industrie, wordt zo via een tussenstation omzeild. Artsen worden in dat geval namelijk niet door de farmaceuten, maar door nascholingsbureau’s betaald.

Flinke stijging sponsorgeld

Farmaciebedrijven betaalden vorig jaar 51,6 miljoen euro sponsorgeld aan artsen en zorginstellingen. Dat is 36 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het transparantieregister.

De stijging wordt veroorzaakt doordat de farmaciebedrijven vorig jaar meer betalingen moesten melden, zoals onkostenvergoedingen voor spreekbeurten en bijdragen voor nascholing. Samen betaalden 89 bedrijven sponsorgeld. Daarvan ging 80 procent (43 miljoen euro) naar zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de zorg. Naar 3.814 artsen ging 8,6 miljoen euro. Daarnaast ontvingen nascholingsbureau’s dus ook nog geld van de farmaceutische industrie dat niet werd gemeld bij het transparantieregister.