Dumoulin moet roze trui afstaan aan Brambilla

De Nederlander moest de groep favorieten laten gaan op de beklimming van de Alte di Poti en staat nu elfde in het klassement.

Tom Dumoulin voor de start van de achtste etappe in Foligno.
Tom Dumoulin voor de start van de achtste etappe in Foligno. Foto Luk Benies/AFP

Tom Dumoulin heeft zaterdag de roze trui in de Ronde van Italië moeten afstaan aan de Italiaanse ritwinnaar Glianluca Bramilla. In de achtste etappe van Foligno naar Arezzo paste de renner van Giant-Alpecin op de grintwegen van de Alte di Poti. Aan de streep verloor hij bijna drie minuten op de Italiaanse winnaar en duikelde zo naar de elfde plaats in het klassement.

Brambilla van de Belgische formatie Etixx-Quick Step maakte onderdeel uit van een kopgroep van dertien renners, maar reed op 24,5 kilometer van de finish weg bij zijn medevluchters. Hij bouwde een ruime voorsprong op en wist die tot aan de finish te behouden.

Dumoulin moest al vrij snel passen op de beklimming van de Alte di Poti. Toen de Spanjaard Alejandro Valverde aanging, liet de Nederlander lopen. De Nederlandse klassementsrenner Steven Kruijswijk kon op de grindwegen wel mee met de favorieten. Hij staat nu derde op 33 seconden van de nieuwe leider Brambilla. De Rus Ilnur Zakarin bezet de tweede plaats op 23 seconden van de nummer één.

Zondag een lange tijdrit

Mogelijk pakt Dumoulin zondag de roze trui voor even weer terug. Dan staat een heuvelachtige tijdrit van 40,5 kilometer op het programma tussen Radda en Greuve. Het is even de vraag hoe de erkende hardrijder de inspanningen van zaterdag verteert en of hij zijn achterstand van ruim een minuut op Brambilla kan goedmaken. Vooraf zei de Limburger dat hij zijn pijlen in de Giro vooral op de drie tijdritten had gericht.

Update 21.23 uur: De Duitse wielrenner Marcel Kittel houdt de Ronde van Italië al na een week voor gezien. Met twee ritzeges op zak vindt de sprinter van Etixx-QuickStep het mooi geweest. Hij moet herstellen van een lang eerste deel van het seizoen, zei Kittel zaterdagavond in Arezzo volgens persbureau ANP. In Arezzo was hij ruim achttien minuten na zijn winnende ploeggenoot Gianluca Brambilla over de finish gekomen in de achtste etappe.