Dit is de winnende foto van de NRC Fotowedstrijd

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

De winnende foto: abstracte weergave van een trap van Berlage. Ferry Passchier

‘Abstracte weergave van een trap van Berlage’ van Ferry Passchier wint de juryprijs van april in de NRC Fotowedstrijd 2016. Het thema was architectuur.

„De dubbelheid van de foto spreekt mij aan”, zei architectuurfotograaf en gastjurylid Jan Paul Mioulet tijdens het overleg. „Je wordt snel op het verkeerde been gezet. Daarnaast is het mooi grafisch uitgevoerd.”

„Nederlandse architectuur kan redelijk saai zijn”, meent winnaar en 3D-visualisator Ferry Passchier (33, Den Haag). „Er zijn in Nederland vooral veel vierkante prefab-dozen, op een rijtje. Het moet allemaal zo goedkoop en efficiënt mogelijk zijn.”

In zijn vrije tijd fotografeert Passchier graag de prestigieuze uitzonderingen, werk van architecten als Mecanoo, HDZ, MVSA en Oeverzaaijer. Het Gemeentemuseum van Berlage in Den Haag is ook een persoonlijke favoriet. “De tegels zijn er zo mooi. Het museum ligt bij mij om de hoek en met mijn museumkaart ga ik er vaak heen.”

Geen mensen, alleen abstract lijnenspel

“Je ziet hier van schuinboven één van de trappen van de ingang. Ik ben ervoor op een afstandje gaan staan met een zoomlens. Gelukkig was het die dag niet druk. Ik hou niet van mensen op de foto. Ik wacht altijd tot ze weg zijn of ik gebruik een lange sluitertijd en een ND-filter, die alle beweging wegfiltert.”

“Ik ben niet van het documentaire of journalistieke. Ik heb op het grafisch Lyceum in Rotterdam gezeten en hou het meest van grafische beeld, van een abstract lijnenspel. Om een strakker beeld te krijgen, laat ik vaak kenmerkende details weg. Ik fotografeer bijna nooit architecturale totaalplaatjes.

Uitsneden werken ook vaak vervreemdend. Ik vind het leuk als mensen in eerste instantie niet weten wat het is en ze beter moeten kijken om te begrijpen wat ze zien. Onlangs heb ik op Facebook nog een raadspelletje georganiseerd: de ‘Urban Elements Archiquiz’. Ik heb in Den Haag een dag lang details gefotografeerd en mijn vrienden moesten raden van welk gebouw ze waren.”

Foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand mei is Lente.