Opinie

de grenzen van verdraagzaamheid

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen schrijft samen met NRC Handelsblad voor de zesde keer een essaywedstrijd uit. Dit jaar is het onderwerp: De grenzen van verdraagzaamheid.

De Engelse psychiater/schrijver Theodore Dalrymple zei: „No tolerance without disapproval”. Tolerantie is iets heel anders dan onverschilligheid, en bepaald geen passieve deugd. Als afkeuring ook een wezenlijke component is van verdraagzaamheid, hoe ontstaat dan het juiste evenwicht tussen ‘afkeuren’ en ‘toelaten’?

De vraagstelling werd opgesteld door de schrijver Nelleke Noordervliet. De jury bestaat uit prof. dr. Peter van Lieshout, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar theorie van de zorg aan de Universiteit Utrecht; prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden; en drs. Christiaan Weijts, schrijver en columnist.

U kunt uw essay van maximaal 2.000 woorden tot 15 juni sturen aan secretaris@khmw.nl of KHMW, Spaarne 17, 2011 CD Haarlem.

De prijsuitreiking vindt plaats in oktober. Het winnende essay wordt, evt. verkort, gepubliceerd in NRC Handelsblad. De winnaar krijgt de gouden prijsvraagmedaille van de KHMW.