Bryan Smeets pijnigt weer een club die hij liefheeft

‘Ajax-beul’ kopt De Graafschap naar een goede uitgangspositie in de eerste playoffronde tegen zijn oude club MVV. „Met mijn kale kletser kop ik hem erin.”

Foto ANP

Bryan Smeets, de middenvelder met nummer veertien die vorige week zondag landelijke bekendheid kreeg met zijn goal die Ajax van de landstitel afhield, sloeg weer toe tegen een club die hij liefheeft. Nu op bezoek bij MVV, waar de geboren Maastrichtenaar zes jaar onder contract stond, met het enige doelpunt vrijdagavond in het eerste duel in de eerste playoffronde voor de eredivisieclub die om handhaving strijdt.

Maandag is de return op De Vijverberg. De wedstrijd was vooraf al het duel van Smeets, de man die sinds de laatste competitiewedstrijd tegen Ajax niet normaal meer over straat kon. Zijn week was onrustig geweest. „Het was af en toe geen pretje”, zei hij bij Fox Sports. MVV had PSV-supporters die Smeets en De Graafschap wilden komen aanmoedigen al resoluut de toegang tot De Geusselt ontzegd uit vrees voor ongeregeldheden.

De doelpuntenmaker, gedoopt tot beul van Ajax, kreeg via social media veel reacties op zijn cruciale treffer. Ernstige bedreigingen van Ajax-supporters, waarvan sprake leek na een misverstand over het afzeggen van een interview met het Limburgse L1, waren er volgens De Graafschap niet bij. „Anders hadden we aangifte gedaan”, sprak een woordvoerder.

De Graafschap besloot maandag om voor Smeets, zelf Ajax-supporter, een mediastop in te gelasten, omdat hij met de ploeg nog belangrijke wedstrijden moet en moest spelen. Maar hij deed met zijn voeten – laat het zijn hoofd zijn dit keer – opnieuw van zich spreken vrijdag. „Ik sta even vrij, en met mijn kale kletser kop ik hem erin”, sprak hij nadat hij in een sfeervol stadion De Geusselt in Maastricht in de 81e minuut enigszins gelukkig raak kopte via een tegenstander.

De doelpuntenmaker schonk De Graafschap een geflatteerde zege. Want MVV was lang de gevaarlijkste ploeg, zo zagen de bijna achtduizend toeschouwers in De Geusselt. MVV, in 2000 voor het laatst actief in de eredivisie, staat maandag voor een zware opgave in Doetinchem. De Graafschap mist mogelijk wel twee belangrijke spelers tijdens de return. Andrew Driver en Vincent Vermeij vielen vrijdag geblesseerd uit in het zuiden van Limburg.

Na de wedstrijd had Smeets geen goed woord over voor de supporters van MVV, die hem kennelijk zijn goal kwalijk namen. „Normale mensen vinden dit niet normaal”, zei hij. „Ik zing het Limburgse volkslied mee omdat ik een jongen van hier ben. Voor de wedstrijd werd ik ook normaal ontvangen. Nu maak ik een doelpunt en kan ik kapot vallen. Ik doe gewoon mijn werk en speel voor De Graafschap", aldus Smeets, het bloed nog stromend over zijn onderarm na de wedstrijd. „Je doet je best, maar wordt afgemaakt. Daar kan ik niet tegen. Volgens mij was ik de enige Maastrichtenaar op het veld.”

Ook Willem II zette vrijdag het eerste stapje richting lijfsbehoud. De nummer zestien van de eredivisie begon de nacompetitie met een benauwde overwinning bij Almere City FC: 0-1. FC Eindhoven versloeg in het eigen Jan Louwers stadion NAC met 1-0 en Go Ahead Eagles was thuis te sterk voor VVV Venlo: 1-0. De returns zijn maandag, de finales van de playoffs zijn volgende week en weekend. (NRC, ANP)