Barcelona grijpt landstitel in Spaanse voetbalcompetitie

Koploper wint dankzij hattrick van Suárez. De winst van Real Madrid deed er daardoor niet meer toe.

Spits Luis Suárez viert zijn derde treffer in de kampioenswedstrijd van FC Barcelona.
Spits Luis Suárez viert zijn derde treffer in de kampioenswedstrijd van FC Barcelona. Jorge Guerrero / AFP

FC Barcelona is voor het tweede seizoen op rij kampioen voetbal geworden in Spanje. De ploeg van Lionel Messi moest zaterdagavond winnen om zich van de landstitel te verzekeren. Aartsrivaal Real Madrid won op bezoek bij Deportivo la Coruña namelijk met 0-2, en de ploeg uit Madrid stond voorafgaand aan de laatste ronde van de Spaanse competitie slechts één punt achter op Barcelona. Dankzij drie treffers van spits Luis Suárez klaarde de ploeg uit Catalonië de klus overtuigend op bezoek bij FC Granada: 0-3.

Barcelona legde daarmee beslag op de 24ste landstitel in de clubhistorie.

Luis Suárez was, zoals vaak dit seizoen, de gevierde man bij Barcelona. De spits uit Uruguay maakte alle doelpunten en voerde zijn totaal in de competitie dit seizoen op tot veertig treffers. Suárez veroverde daarmee de topscorerstitel in Spanje. De oud-Ajacied maakte vijf doelpunten meer dan Cristiano Ronaldo. Die vedette van Real Madrid scoorde tegen Deportivo la Coruña weliswaar nog twee keer in de eerste helft, maar keerde na rust niet meer terug op het veld. Messi bleef op ‘slechts’ 26 goals steken deze competitie.

Dip tijdens seizoen, maar indrukwekkend herstel

Barcelona koerste dit seizoen lange tijd onbedreigd af op titelprolongatie. Begin april, kort nadat clubicoon Johan Cruijff was overleden, begon de machine echter ineens te hameren. Barcelona verloor drie keer op rij en zag de royale voorsprong op de Madrileense clubs Real en Atlético daardoor ineens verdampen. Tussendoor werd het sterrenensemble van Luis Enrique in de kwartfinale van de Champions League ook uitgeschakeld door Atlético Madrid.

Het herstel van de Catalanen was echter indrukwekkend. Een 8-0-overwinning bij Deportivo leidde een ijzersterke eindsprint in. Vijf overwinningen op rij bezorgden Barcelona alsnog de titel.

Enrique: we zijn de terechte kampioen

Vorige week haakte Atlético Madrid al af in de titelstrijd. Zaterdag verdween ook het laatste sprankje hoop op het kampioenschap bij Real Madrid. De ploeg van Zinedine Zidane won dus weliswaar zelf, maar Barcelona hield de minieme voorsprong in stand. Coach Luis Enrique was daar uiteraard blij mee:

“Over het hele seizoen gezien hebben we heel goed gespeeld. En de ploeg die het meest constant presteert, wint de titel, zo blijkt. We zijn de terechte kampioen.”