Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een huis van een architect in een Belgisch dorp.

Huis In dit huis woont en werkt een Vlaamse architect, die niet met naam in de krant wil omdat hij hecht aan zijn rust en afzondering. Het huis staat in een dorp in Zuid-België, het is 22 jaar geleden gebouwd. Hij geeft al dertig jaar les aan de Design Academy in Eindhoven en doceert architectuur aan de universiteit in het Belgische Hasselt. Zijn vriendin woont in Madrid, waar hij in een dorp vlakbij ook een klein huis ontwierp. In dit Belgische huis is hij ongeveer drie dagen per week.

Vrijheid Het huis, vertelt hij, is tamelijk compromisloos tot stand gekomen. „In een ontwerpproces voor anderen leidt klantvriendelijkheid tot toegevingen die het eindresultaat meestal niet ten goede komen.” Het ontwerp is gebaseerd op een eenvoudige monumentale rotstekening in de steengroeve in het Belgische Soignies. Het is de vertaling daarvan in steen. Die rotstekening gaat terug naar het oerbeeld van een huis of het beeld zoals een kind een huis ziet. Een balkvormig volume met een zadeldak, vormgegeven volgens het principe van de gulden snede en opgetrokken in de lokale natuursteen.

Van Ikea Een waterkan van 1 euro, die een oud-studente van mij ontwierp. Ze won hiermee de ‘Award for Best Swedish Design 2002’. En een bankje van 9,99 euro in massief beuken dat ik gebruik als didactisch model.

Bij brand meenemen Mijn collectie analoge foto’s want die zijn onvervangbaar.

Frederiek Weeda