Nederland Fotografeert Winnaar van het thema ‘Architectuur’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Ferry Passchier wint de juryprijs van april in de NRC Fotowedstrijd 2016. Het thema was architectuur. „De dubbelheid van zijn foto spreekt mij aan”, zei architectuurfotograaf en gastjurylid Jan Paul Mioulet tijdens het overleg. „Je wordt snel op het verkeerde been gezet. Daarnaast is het mooi grafisch uitgevoerd.”

„Nederlandse architectuur kan saai zijn”, meent Passchier (33, Den Haag). Als 3D-visualisator maakt hij driedimensionale impressies van nieuwbouwprojecten. Passchier: „Het moet allemaal zo goedkoop en efficiënt mogelijk zijn.” In zijn vrije tijd fotografeert hij graag de uitzonderingen, werk van prestigieuze architectenbureaus als Mecanoo, HDZ en MVSA.

Het Gemeentemuseum van Berlage in Den Haag is een persoonlijke favoriet. „De tegels zijn er zo mooi.” Op de foto zijn de trappen van de entree van schuinboven te zien. „Ik ben ervoor op een afstandje gaan staan met een zoomlens. Gelukkig was het die dag niet druk; ik hou niet van mensen op de foto. Ik heb op het Grafisch Lyceum Rotterdam gezeten en hou van abstracte lijnen.

„Om een strakker beeld te krijgen laat ik vaak kenmerkende details weg. Ik fotografeer bijna nooit architecturale totaalplaatjes. Ik vind het leuk als mensen eerst niet weten wat het is en beter moeten kijken om te begrijpen wat ze zien. Onlangs heb ik op Facebook een spelletje georganiseerd: de Urban Elements Archiquiz. Ik heb in Den Haag een dag lang details gefotografeerd, vrienden moesten raden van welk gebouw ze waren.”

Joke Beeckmans